Nadat ik vorige week meldde dat het Huygens Instituut eeuwenoude vergaderstukken digitaal toegankelijk heeft weten te maken, poetste ik een lang gekoesterde wens weer eens op om alle wereldwijd gepubliceerde motorkennis in één archief onder te brengen.
Inmiddels heb ik via een archief-site ook toegang gevonden tot decennia oude motorverhalen.
De afgelopen week herinnerde ik me dat er ergens een boekje moet liggen met een overzicht van decennia aan artikelen over motorfietsen. Zoeken, zoeken, zoeken en gevonden. ‘Motorcycles in Magazines 1895-1983’ heet het en is samengesteld door ene Richard D. Christensen.
De auteur heeft hiervoor een reusachtig aantal (motor)tijdschriften doorgenomen op zoek naar artikelen waarin op de een of andere manier de motorfiets een rol speelt.
Hij doorzocht tijdschriften als Scientific American, Time, Newsweek en natuurlijk ook specifieke (auto)motorbladen als Cycle en Hot Rod. Dat leverde 2500 technische verhalen, reisverslagen, ingezonden brieven en columns op.
Christensen geeft er korte beschrijvingen van, soms voorzien van een regeltje commentaar. Bijvoorbeeld: Life (11 august 1947 p. 112) ‘Life Goes Motorcycling’ met de beschrijving ‘Pictorial with brief text: Large road-riding clubs featured’. En als toevoeging: ‘Negative tone despite wholesome appearance evidenced in photos. — ed.’
Duizelingwekkend
Maar hoe kun je de volledige artkelen inzien? Daarvoor krijgen we hulp van de zeer omvangrijke Amerikaanse archiefsite https://archive.org/ waarop een duizelingwekkend aantal sites en pdf-bestanden over de meest uiteenlopende onderwerpen zijn gearchiveerd, ook uit door Christensen opgedoken tijdschriften.
Soms volstaat overigens ook een simpele invoering van een zoekterm op Google of Startpagina om het gezochte verhaal digitaal in handen te krijgen.
Zo stuit ik in Popular Mechanics van april 1934 op spectaculaire foto’s van flatrack-racers onder de titel “‘Broadsliding’ – the latest Speed Thrill for Motorcycle Fans.”
Omdat Christensen zich baseert op Amerikaanse publicaties zijn we nog wel een eind verwijderd van een wereldwijd overzicht, maar er staat in elk geval een beginnetje.
In het in 1985 gepubliceerde boek raadt hij de geïnteresseerde lezer nog aan zich tot de plaatselijke bieb te wenden om de artikelen te kunnen inzien. Vanuit Nederland een beetje lastig. Maar met https://archive.org/ liggen de verhalen nu dus voor het oprapen.