BSA ‘Granny’

IMG_3073Zo langzamerhand moeten we eraan dat het berijden van oude Engelse motoren zijn plaats krijgt in het rijtje koersbal, knotshockey en rummikub. Gezien de leeftijd van de meeste berijders is dit inmiddels uitgegroeid tot een populaire oude-mannensport.

Lichamelijk gaat het met het klimmen der jaren een tandje minder en zoals we bij het lezen van werkplaatshandboeken, verorberen van Engelse ontbijten en luisteren naar een mooi afgestelde carburateur hulpstukken inzetten, zo kunnen we dat – gelukkig – ook doen bij het berijden van onze motorfiets.

Om de zwakkere hand bij het gas geven wat meer armslag te bezorgen kennen we de extender die het mogelijk maak de gashandle met minder kracht te bedienen.

In het juninummer van The Piled Arms, het blad van de Nederlandse BSA-club, presenteert hij zijn ‘granny plate’. Een gebogen metalen plaat die hij met U-beugels op de kickstarter heeft gemonteerd. Daarmee creëert hij een groter moment waardoor minder spierkracht nodig is bij het aantrappen. Dat gaat nu zo makkelijk dat Brandis zelfs ‘granny’ in staat acht de eencilinder aan de praat te krijgen.

Jock Brandis is overigens een man naar het hart van boemknalplof. Hij heeft zich erop toegelegd met simpele, makkelijk verkrijgbare materialen (machine)gereedschappen voor ontwikkelingslanden te bedenken. Zo komt hij onder meer met een mechanische pindapeller, ook met gebruikmaking van een verbinding met U-beugels (http://www.thefullbellyproject.org/).

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie