Miljoenenwerk Turner in motorschuur

In een motorschuur in de omgeving van Deventer is deze week een nog onbekend werk van  de Engelse landschapsschilder Turner ontdekt. Uitgerekend temidden van de Turner-gekte die Nederland op dit moment in de greep heeft, trof een motorverzamelaar het werk aan onder de buddyseat van een oude Triumph Speedtwin.

Het werk dat vrijwel ongeschonden lijkt, moet zeker een halve eeuw ingeklemd tussen de bodemplaat en het schuimrubber van de buddyseat hebben gelegen. IMG_1763

De kunstwereld mag op dit moment – met ook al die Rembrandt-aankoophype – op zijn kop staan, een collega-motorverzamelaar meent dat de toekenning van het kunstwerk aan Joseph Mallord William Turner (1775-1851) op een vergissing berust.

“Ik vermoed dat we te maken hebben met werk van  Edward Turner (1901-1973 –   boemknalplof) een achterachterneef van William, die vooral naam maakte als ontwerper van enkele motorfietsen. Met zijn roemrijke achternaam liftte hij zogezegd mee op de buddy van de grote Engelse colorist.”

Na een eerste materiaal-analyse lijkt het erop dat de collega-verzamelaar ‘een punt heeft’. Op het werk – gemengde technieken op karton – zijn sporen aangetroffen van  kopervet, monograde oil, Loctite 243 en een rode siliconen pakking.

De vinder en eigenaar van het werk wuift dit weg. Hij verklaart de aanwezigheid van deze materialen uit de jarenlange opslag in de schuur waar met de oliën, pasta’s  en vetten verschillende onderhoudswerkzaamheden zijn verricht.

Een eerst  schatting, het gaat om een onaf werk uit – vermoedelijk – de periode 1830 en 1840, wijst uit dat het werk een waarde vertegenwoordigt die in de tientallen miljoenen loopt.

De gelukkige eigenaar rekent zich in elk geval alvast rijk. Hij liet weten zijn ‘bescheiden’  verzameling, een tiental  van Triumph- en BSA-motorfietsen, alle om te zetten in Broughs Superior.

De musea De Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twenthe die momenteel gezamenlijk een overzichtstentoonstelling in huis hebben van William Turners werk, zouden bezig zijn het pas ontdekte werk binnen te halen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Miljoenenwerk Turner in motorschuur

  1. Bennie schreef:

    Hallucinaties waren ook Edward Turner vast niet vreemd, denk aan zijn meest bekende creatie die de dubbelzinnige naam Speed Twin toegekend kreeg..

Geef een reactie