Slachtpartij

Nokkenassen Norton ES2

Axle: Spindle around which a wheel turns. Normally the axle must be removed before the wheel is detached; on some front wheels, however, the axle is held in clamps and cannot really be separated from its wheel. (Handbook RoadBike 1979)

De wielas op je motorfiets wil het middelpunt zijn, moet het middelpunt zijn. Maar af-fabriek begint het gelazer al. De motor heeft nog geen meter op eigen kracht gereden of as en bus beginnen al aan elkaar te vreten. Tussen lopende band en fabriekspoort ontbrandt een jarenlang durende strijd die de as weliswaar wint, maar ook moet bekopen met een bokkige onrondheid. De as staat niet meer echt precies in het middelpunt.

Al rijdend spelen zich om ons heen vele kleine en grote drama’s af: naast de wielas zijn er veel meer middelpuntzoekende onderdelen die de slijtageslag aangaan, bijvoorbeeld om de remhendel te kunnen intrekken en loslaten, de choke open en dicht te kunnen draaien, de primaire ketting tot bewegen te brengen.

Een slag die alleen verliezers kent, gebaseerd op een natuurwet die verstrekkende gevolgen kan hebben. Ik lees net een interview met apengedragskundige Frans de Waal. Hij heeft het over de sympathieke leider Luit van een chimpansee-gemeenschap die genadeloos door een complot van andere mannetjes-apen uit hun midden werd verwijderd en is afgemaakt.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie