Effe dimme

BritaxOntevreden met je zwarte fabrieksspatbord? Schroef er een verchroomd exemplaar op. Teveel wind om de oren op je BSA Bantam? Klik een Bantam Major scherm op je stuur.

Motor Cycling van november 1954 is ter gelegenheid van de jaarlijkse motorfietsenshow in het Londense Earls Court vergeven van de prachtigste accessoires. De bloeiperiode van de aftermarket werd ingeleid.

Opvallend is het marktsegment dat het stuurhandvat bestrijkt. Ongetwijfeld een vechtmarkt waarop naast Britax en Feridax ook Doherty en Amal een positie hebben ingenomen. Feridax pakt op de 29e show uit met een slot op de gashandle en Britax heeft een nieuwigheidje voor de linkerpols: de Twisdip.
De linkerhand kan meer kunnen dan een beetje ontkoppelen en richting aaangeven, moet er zijn gedacht. Met de Twisdip (ja echt zonder t) hoeft de hand niet van het stuur en kun je met een korte polsbeweging – zoals je een jenevertje vlak voor vertrek uit de kroeg naar binnen slaat – je koplamp dimmen. Destijds kon je je voor 25 shilling eigenaar van het handigheidje noemen. Voor 2 shilling en sixpence extra zat er ook nog een claxonknop op.

Feridax

De Feridax handle met slot is nog altijd verkrijgbaar. De Twisdip moet een zachte dood zijn gestorven. Jammer: het blijft zoeken als je ’s avonds met je motorwanten naar de schakelaar van claxon of grootlicht tast. Op eBay trof ik de handle – vintage – onder de naam twistgrip aan voor 185 pond.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie