Novembrrr

 

Nooit eerder vond ik in een motorblad motorrijden en poëzie zo dicht in elkaars nabijheid als in een MotorCycling uit 1947. In het nummer van 30 oktober leidt auteur Bernal Osborne zijn najaarstips in met het gedicht No! uit 1844 van Thomas Hood.

No morn – no noon –
No dawn – no dusk – no proper time of day.
No warmth, no cheerfulness, no healthful ease,
No comfortable feel in any member –
No shade, no shine, no butterflies, no bees,
No fruits, no flowers, no leaves, no birds –
November!

Zo’n zeventig jaar geleden nam een motorblad nog alle tijd en ruimte om een onderwerp van verschillende kanten tegen het licht te houden. En zo krijgen we na de poëzie in hetzelfde verhaal de resultaten van een onderzoekje gepresenteerd naar de remafstanden bij droog en nat weer. Dit alles om de motorrijder ervan te doordringen dat het bliksems-oppassen is in dit natte jaargetijde. Natte bladeren: brrrrr.

Niet alleen poëzie in 1947. Het zijn ook nog kommervolle naoorlogse jaren met grote voedsel-, textiel- en brandstoftekorten. Je vraagt je af of er überhaupt wel geld en tijd waren voor plezierritjes op je Francis-Barnett of op de net op de markt gebrachte Douglas 350 cc ‘fully sprung’.
Juist die graatmagere jaren inspireren tot creatieve vondsten. Zo zou je de kaatsenbal maar eens uit zijn onafscheidelijke net moeten halen. Want die rubberen bal bleek zeer geschikt om na wat snij- en knipwerk de aansluitingen van je bobine van een regenjas te voorzien.

Ook schenkt het najaarsverhaal volop aandacht aan de montage van een windscherm, beenbeschermers, een Barbour regenjas en Dunlop overschoenen. Want daarmee ben je ook in het barre november het heertje.

Tot slot voegt Osborne aan het openingsgedicht nog één regel toe: No petrol!
Na november gaat in 1947 in Engeland de benzine op de bon en mogen er geen plezierritjes of vakantietripjes naar het buitenland worden gemaakt. Deze laatste maand dus nog even profiteren en de bestaande benzinevoorraden opstoken.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie