Is het denkbaar dat wij, liefhebbers van de klassieke motorfiets, de kunstmatige intelligentie nog eens gaan omarmen? Wij, liefhebbers van trommelremmen, webbvorken, kickstarters en loodhoudende benzine? Van Belstaffjassen, pot- dan wel jethelmen en kranten onder de trui?
Bah, nee. Wij zijn wars van kunstmatigheid en gekunsteldheid. Wij kopen geen kant-en-klaarmaaltijden, bestellen niet bij Bol en zouden het liefst ‘losse melk’ van de melkboer aan de deur betrekken.
Nee, je moet er niet aan denken dat AI zich zou buigen over de door ons gekoesterde veteranen. Dat AI toch in staat blijkt succesvol een nooit op de markt gebracht Norton-ontwerp alsnog tot een grote hit te maken, Dat AI wél regenbroeken weet uit te dokteren waarbij je kruis ook na twee uur rijden nog kurkdroog is. Dat AI een kickstarter ophoest die niet terughamert op je scheenbeen.
Niet aan denken dat AI een perfecte uitvoering weet te maken van de Ariel Arrow, een tweetakt met een geperst stalen frame die om zijn te laag geplaatste uitlaatdempers hoog op diverse walglijstjes van mislukte motorontwerpen prijkt.
Biky Leaks
En toch hunker ik al jaren naar zoiets als AI. Mét boemknalplofcolumnist Engelbert Spechtenborst jr. en zijn ideaal om alle wereldwijd beschikbare informatie over motorfietstechniek in één voor iedereen raadpleegbare bibliotheek bijeen te brengen.
In zijn column ‘Biky Leaks’ (augustus 2016) kwam Spechtenborst met de oproep tot de oprichting van het Klassieker Kenniscentrum. Een datacentrum met alle gegevens van motorfietsen voor 1980.
Ik citeer uit de column: ‘Elke letter die er in welk blad of op welke site dan ook aan (aan motorfietstechniek-bkp) is gewijd, moet je in de databank kunnen terugvinden. En dan ook meteen maar wereldwijd. Zodat ik straks kan weten hoe een Syrische ES2-rijder zijn plunjermodel van het eeuwige voorremgeklooi verloste. Hoe een Hawaiiaanse BSA B40-bezitter in een Toyota 3WXL-zuiger een uitstekende vervanging vond voor een iets te uitbundig swingende hoolahoop-zuiger in een uitgesleten cilinder. Elk boutje, elk schroeffie verdient een beschrijving, elke ontstekingsafstelling bij een rondje speed op record-circuit Brooklands een verhaal.’
En daar bleef het wat Spechtenborst (veel praatjes, weinig wol) betreft bij.
Voor mezelf legde ik in elk geval een redelijk databankje aan met gegevens, artikelen, boeken, websites, blogs over motorfietsen die ik zelf in huis heb of heb gehad. Hoofdzakelijk opgevist uit Nederlandse en Angelsaksische taalgebieden.
Nee, daar zit jammer genoeg nog geen woord Syrisch of Hawaiiaans bij.
Doorzoekbaar
Mijn met Spechtenborst gedeelde wens kreeg echter weer verse zuurstof nadat vorige maand bekend werd dat het Huygens Instituut, een onderzoeksinstituut van Nederlandse geschiedenis en cultuur, een zeer omvangrijk archief van de Staten-Generaal uit de zeventiende en achttiende eeuw heel snel doorzoekbaar heeft gemaakt. Dankzij tekstherkenning en AI zijn op https://goetgevonden.nl/ honderdduizenden besluiten van het hoogste bestuur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden uit de periode 1576-1796 te raadplegen.
Daar zat wel wat voorwerk aan vast. Met medewerking van tientallen burgervrijwilligers werden handgeschreven notulen, besluiten en verzoekschriften ontsloten. Vijf jaar lang monnikenwerk.
Helaas draaide de invoering van de zoekterm ‘motorfiets’ op ‘goetgevonden’ op niets uit.