Lagertrekker
Arris hoeft er niet lang over na te denken: hij pakt meteen de Kukko-lagertrekker tevoorschijn als zijn persoonlijke toptool en ‘wapen in de strijd’.
Het ankerlager moet bij magneetrevisie vaak ‘getrokken’ worden, een trekker is daarbij onmisbaar. De veel geroemde lagerverwijderaar uit de categorie ‘kost-wat-meer-maar-dan-heb-je-ook-wat’, zag ik bij Toolspot.nl voor bijna 145 euro.
Remveertang
Jelle die met zijn oudere motorfietsen vooral veel met trommelremmen te maken heeft, laat zich niet verleiden tot een partijtje vrij worstelen met een stel lastige remschoenen die maar niet in de trommel willen.
Met de remveertang (Gedore) krijgt hij de veer ‘eronder’ en de schoenen makkelijk op hun plek.
Wij willen Stahlwille
De vier inmiddels geraadpleegde Handige mannetjes roepen onmiddellijk ‘Stahlwille’ als ik ze vraag naar hun favoriete tool. En dan gaat het om hun basisgereedschap, steek- en ringsleutels.
- ‘Fantastisch, licht en sterk. Geen sleutels waar het chroom vanaf bladdert’ (Bennie)
- ‘Goed materiaal’ (Heije)
- ‘Ligt lekker in de hand. Kost wel wat meer. Voor de prijs van één sleutel koop je een volledige set in de bouwmarkt’. (Jaap)
De dopsleutel met T-stuk uit de collectie van Harold is zo goed, zegt hij, omdat je daarmee de kracht gelijkmatiger verdeelt. Een steek- of ringsleutel oefent op één punt altijd meer kracht uit.
Op het toolboard van Heije trekt overigens onder de rij kwaliteitsgereedschap ook een ander klein sleuteltje de aandacht. Daarop ontdekken we de naam ‘Grolsch’; een special tool om de kop van een flesje bier te lichten.
Een setje van zeven metrische ringsleutels heb ik op Stahlshop.nl gezien voor rond de 100 euro. Let bij verschillende shops ook op actieprijzen. Zo biedt Toolspot.nl een 9-delige set ring-/steeksleutels voor ca. 90 euro aan. Overigens ben je met een ‘gebruikte’ sleutel(set) op Marktplaats nog voordeliger uit.
Punten sparen
Een set van drie kruiskopschroevendraaiers, nu eens niet uit de bouwmarktbak ‘alles voor 5 euro’. Een degelijke stel van PB Swiss Tools dat me drie tientjes kostte, maar waarmee ik nog nooit een kruiskop heb vernield. Want ja, ook die kun je mollen.
Ze zijn voorzien van een punt van gehard vanadium staal waardoor ze zeker op hun doel afgaan en zowel schroef als punt sparen.
.