Motoren brullen op Winterspelen

De door het Internationaal Olympisch Comité te kakken gezette Russen slaan keihard terug.
Onder aanvoering van de Russische Motorsportbond is op dit moment een sterke lobby gaande om de motorsport tot olympische discipline te verheffen. Sportbonden uit onder meer Finland, Zweden en Kazachstan hebben al laten weten het Russische initiatief te steunen. Volledige terugtrekking uit de internationale olympische gemeenschap wordt hierbij niet uitgesloten.
Het begon eigenlijk allemaal met een door het IOC nooit gehonoreerde Russische wens het programma van de winterspelen aan te vullen met ijsspeedway. Een tak van motorsport waarop de Russen overigens vanaf de eeuwwisseling een absolute heerschappij uitoefenen op de internationale ijsvloeren.
De strijdvaardige voorzitter van de Russische IJsspeedwaybond Michalj Spaikonicz: “Dat hardnekkige njet tegen onze voorstellen aan de IOC was voor ons aanleiding een eigen weg zoeken. En al gauw schaarden ook bonden uit andere landen zich achter ons plan. Gewoon omdat ze het een creatief en sympathiek idee vinden en de motorsport een warm hart toedragen. Een plan waarin de motorsport centraal staat en er om de vier jaar hartje winter een sportieve internationale strijd plaatsvindt.”
Olympische Spelen? “Nee, nee, Ice Quadranial luidt de werktitel. En motorsport is natuurlijk meer dan het rijden van een paar rondjes over een bevroren vijver. Dus naast speedway ga je onder meer kijken naar motorvoetbal (‘Veel motorrijders mogen graag een lekker potje ballen’), hillclimbing, biathlon, schansspringen en natuurlijk ijssprint.”
Maar buiten het IOC om? “Boeien hoor dat IOC. Op ons hoofdkantoor circuleren al veel langer plannen voor een alternatief van de huidige spelen. Je moet tegenwoordig met miljarden strooien om de spelen überhaupt nog binnen te halen. Sotsji kostte ons 36 miljard. 36 Miljard! Dat gaat toch helemaal nergens meer over!”
En wat dacht je dat die landen uitgeven aan dopingmaskerende maatregelen. Miljoenenbusiness. En als je daar niet in investeert, en met open vizier strijdt, mag je er op de spelen niet eens meer bij zijn. Weg met die gekte, laat ons gewoon lekker teruggaan naar die olympische gedachte.”
In elk geval komt de Rus niet met half werk. Niet alleen is de sympathie van enkele andere nationale bonden inmiddels in de pocket, maar hij heeft ook een paar prominente ambassadeurs weten te binden. Want wat te denken van Joonas ‘Flying Finn’ Kylmäkorpi die vanaf 2010 maar liefst vier maal achtereen wereldkampioen speedway werd. En dan is er nog de Fries Halbe ‘Dacia’ Zijlstra die als Rusland-kenner bij uitstek de rol van liason-officer op zich neemt om West-Europese bonden voor de Ice Quadranial te interesseren.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie