Naar Doorn? Neem een magneet mee

Iedere motorrijder die naar Doorn gaat, doet er goed aan een magneet bij zich te steken. Die heb je daar nodig als je een verkeerslicht wilt passeren.

Dat advies geeft de verkeerswethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Doorn deel van uitmaakt.

Zoals in veel meer gemeenten blijken verkeerslichten niet altijd goed op motorfietsen te reageren. De detectielussen onder het wegdek merken de motor niet op waardoor de berijder tot een eeuwigdurend wachten kan zijn veroordeeld. Doorgaans zorgt een auto die over het zelfde wegvak rijdt voor de ‘verlossing’, als je al niet door rood rijdend je weg hebt vervolgd.

De Motorrijdersactiegroep MAG heeft voor deze haperende stoplichttechniek een meldpunt. MAG geeft de klachten vervolgens door aan de wegbeheerder die de afstelling van de detectielussen aanpakt en weer motorfietsgevoelig maakt.

In Doorn is dat anders gelopen. Daar zegt de verantwoordelijke wethouder Henk Veldhuizen dat er al alles aan de afstelling is gedaan en dat het niet beter kan. Hij schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad na vragen afgelopen september over de situatie in het dorpscentrum. In dezelfde brief komt de wethouder vervolgens met dat opmerkelijke advies aan motorrijders een magneet bij zich te dragen.

Lees en smul: “In feite is een detectielus een soort metaaldetector. Indien er geen of onvoldoende aanwezig is kan er geen metaal gedetecteerd worden. Er zijn diverse tips op internet te vinden. Een daarvan betreft het aanbrengen van een (Rare Earth) magneet onder de kuip of in (de hak van de) laars Ook een magneet van een harddisk werkt perfect. De magneet met bedrading kan men aansluiten op het remlichtcircuit. Uiteraard dient de berijder wel met de laars op de detector te gaan staan of dient het frame boven de detector te worden geplaatst.”

Bij de magnetische aantrekkingskracht van een dorpskern had ik er eerlijk gezegd nooit aan gedacht dat je dan zelf voor de magneet moet zorgen.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie