Magni, constructeur én componist, overleden

Italië rouwt om het verlies van zijn grootse MV-constructeur Arturo Magni. Afgelopen woensdag overleed hij op 90-jarige leeftijd in zijn woonplaats nabij Milaan.
De constructeur droeg met zijn blok- en frameontwerpen voor de drie- en vierclinders bij aan een grote reeks Grand-Prixoverwinningen voor MV Agusta. Coureurs als Gary Hocking, John Surtees, Phil Read en Giacomo Agostini regen op zijn MV’s de overwinningen aaneen.

Maar niet alleen schonk Magni overwinningen en punten voor de klassementen. Ook is hij bewust of onbewust de componist van de fraaist denkbare uitlaatsound. Een machtig bas-bariton waarmee de MV’s – afhankelijk van de aard van het circuit en zijn bochten – in de 350- en 500-klassen telkens weer een nieuwe symfonie verklankten. Met hun berijders als dirigent en Magni als componist.
Zo overdonderend luidruchtig als zijn creaties waren, zo gesloten, stil was de constructeur zelf. Zowel in de omgang maar ook zeker als het erop aankwam wat technische details van zijn ontwerpen prijs te geven.

Magni maakte als beginnend en talentvol technicus begin jaren vijftig de overstap van Gilera naar MV Agusta om mee te helpen de droom van graaf Domenico Agusta van een dominerende viercilinder te verwezenlijken
In 1976 stopt MV met de productie van racemotoren: ze kregen de bas-bariton niet meer onder de aangescherpte geluidsnormen.

Met zijn twee zoons ontwikkelde Magni onder de naam Moto Magni nieuwe frames op basis van MV-sportblokken. In 1980 staakte MV de motorproductie en ging Magni verder met frames op basis van Honda-, BMW- en Guzziblokken. Tot slot heeft hij gewerkt met een Suzuki Bandit 1200-blok.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie