Nobelprijs na motorongeval

De discussie of Dylan nu terecht of ten onrechte de Nobelprijs voor de Literatuur in de wacht heeft gesleept, laat ik aan me voorbijgaan.

img_3604Het is in elk geval een toekenning die hoop biedt. Een prijs die niet alleen schrijvers van popsongs maar net zo zeer schrijvers die motor rijden zal inspireren.

Want Bob Dylan mag een miserabele motorrijder zijn geweest (duo-passagier Joan Baez typeerde hem ooit als een man die ‘als een baal meel’ op zijn Triumph T100 zat), hij rééd motor.

In juli 1966 zou hij met zijn Tiger vlakbij zijn toenmalige woonplaats Woodstock over de kop zijn geslagen. En vijftig jaar na dit historische en door mysterie omgeven motorongeval werd hem de prijs toegekend.

Over dat ongeluk gaan nog altijd de wildste verhalen. Hij zou een paar rugwervels hebben gebroken en een hersenschudding hebben opgelopen. Er bestaat echter geen politierapport van het ongeval en er is ook nooit een ambulance ter plaatse verschenen om een ernstig gewonde Dylan op te pikken.

Feit is dat er in deze zeer productieve periode plotseling een jaar lang geen plaat uitkwam van de veel schrijvende singer-songwriter. Bovendien moest het publiek acht jaar wachten voordat hij weer op tournee ging.

Wel dook Dylan aansluitend de kelder in en legde met leden van The Hawks (de latere Band) een honderdtal nieuwe nummers vast: de Basement Tapes.

Over het motorongeluk werd gefluisterd dat de schuiver niet meer dan een ‘Verkeersschwalbe’ is geweest, een set-up of zelfs een verzinsel van Dylan om zich, eenmaal geblesseerd, te kunnen terugtrekken uit de overweldigende belangstelling die hem ten deel viel. In een periode waarin hij de successen aaneenreeg, zouden de vele live-optredens en studio-opnamen hem onder grote stress hebben gebracht.

Het ongeval haalt ook herinneringen naar boven aan andere – Nederlandse – schrijvers en dichters die met hun motorfiets onderuit gingen. Onder wie de in 2012 overleden Haagse dichter Adriaan Bontebal. Hij verloor in 1975 bij een motorongeluk zijn rechterbeen. Met Jan Hanlo liep het nog minder goed af. Hem werd een motorongeluk fataal toen hij in 1969 met zijn Vincent Rapide op een landbouwtractor knalde.

Nobelprijzen worden ook postuum uitgereikt. Aan Hanlo in 2019, aan Bontebal in 2025.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie