Smulnummer

Is-ie er al? Dit is bij ons thuis een steeds vaker gehoorde kreet. In wisseldienst betrekken mijn vrouw en ik de wacht bij de brievenbus, in reikhalzende afwachting van de nieuwe Piled Arms, het clubblad van de Nederlandse BSA-club.

En het laatst verschenen decembernumer mag je wat dat betreft gerust een smulnummer noemen. Niet alleen om de heldere technische tips over oliepompen en magneetproblemen of het verrassende verhaal over postzegels met BSA-perforatie.

Maar ook door het decemberse strooigoed, de bijna verstopte extraatjes zoals een link naar een Halford’s catalogus uit 1932.(www.bsa-oc.com/wp-content/uploads/2017/11/1932_Halfords_Sales_Catalogue.pdf). Je bladert langs kneegrips, legshields en oilskin interlined stormcoats.

Een uitputtende opsomming met plaatjes en gegevens zoals je die nu graag van een webshop ziet. En hé, waar zijn ze gebleven die mascottes en andere geluksbrengers voor op het stuur van je Blue Star? In 1932 kocht je een blote Eva of een vliegende ooievaar. En voor een meerprijs van twee shilling kon je je geluk op het stuur vernikkelen.

De catalogus is meer dan een brochure vol afbeeldingen en kostprijzen. De vermelding bovenaan vrijwel elke pagina ‘All the articles on this page are BRITISH MADE’ laat zien dat de Britten in 1932 nog heel goed in hun zelfingenomen vel zaten.

De sterke magnetiserende werking van het clubblad is tenslotte vooral toe te schrijven aan de variatie aan onderwerpen én de bondigheid waarmee de auteurs erin slagen binnen het bestek van één pagina hun verhaal te doen. En waar het verhaal iets meer ruimte nodig heeft, wordt de tekst rijkelijk voorzien van illustraties. Smullen dus van die Piled Arms!

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie