Nortonnaamkapers

Googelen op uw eigen naam, doet u dat wel eens? Spechtenborst levert wat dat betreft verdraaid weinig op. Zoekmachine Google is met die input niet in staat ook maar één vermelding uit te spuwen.

Wij Spechtenborsten zijn een conservatief volkje dat eigenlijk nooit iets op internet te zoeken had en er ook geen sporen kon achterlaten. Als meest vooruitgeschoven denker uit de familie ben ik voorzichtig gaan rondsnuffelen. Nadat ik over onze eigen familienaam zoals gezegd weinig wijzer werd, tikte ik brutaal het woord ‘Norton’ in. Schrikken: ik kreeg een scheepslading aan vermeldingen over me heen: ca. 209 miljoen.

Uit pure verveling, of noem het hobby, duik ik de laatste tijd regelmatig allerlei oude en minder oude muzieklijsten, topveertigs en dergelijke in. Een poosje had ik genoeg aan de jaargangen Muziek Expres 1965-1969 (songteksten!). Maar nadat ik over de eerste internetschroom heen was, kon ik geen maat meer houden en browsde ik van voor naar achteren, van link snaar rechts door de pagina’s heen.

Aan YouTube-filmpjes had ik al gauw niet genoeg meer en begon de oneindig grote zalen van muziekbibliotheek Spotify af te schuimen.

Aalglad

Hierop is een zoekmachine actief die ik ben gaan uitproberen op Nortongevoeligheid. Invoering van ‘Model 18’ leverde alleen Paul Hillier-Stockhausen: Model 18 op. Modern klassieke muziek.

‘ES2’ bracht een complete cd van Newtronic, aalgladde klanken van een synthesizer in kerkorgel-modus. Voor de liefhebber: met veel mollen.

‘TT’ levert ook maar één item op. Maar niet het minste: een compleet verslag van Graham Walker van de TT 1958 inclusief voorbijbulderende en doorschakelende Manxen en MV’s.

Bij het intoetsen van de letters N-O-R-T-O-N werd ik overdonderd door de enorme rij artiesten die onder deze naam, dan wel deze mooie naam – with the smell of success – op hun eigen artistieke producten hebben geplakt.

Helaas houden naamkapers zich niet aan de officiële schrijfwijze waarbij de uitgerekte rechterpoot van de begin-N als een hondenstaart over de naam is gedrapeerd. Op de Spotify-pagina’s heb ik heel wat misbaksels op de erbij afgedrukte album-verpakkingen gezien.

Maar goed voor wie een aardige een zeer gevarieerde Norton-discotheek wil aanleggen heb ik de volgende namen:

Aaron Norton……zingen, song schrijven, gitaartje

Ashley Norton……c&w, Dolly Partonstemmetje

Bartlee Norton……c&w

Betty Norton……duet bigbandzang

Cassie Norton……folk

Chris Norton……jazz

Christopher Norton……nette jazz

Dellie Norton……American folk

Dorris Norton……techno trance

Emperor Norton……Feliz Navidad, enige liedje

The Sons of Emperor Norton……politiek dik hout

Gerard Norton……Victoria Cross-ridder blikt terug

James Norton……new-cool jazz

Jean Norton……klassiek harp en fluit

Jim Norton……stand-upcomedy

Josh Norton……postpunk

Joshua Norton……easy listening

Julia Norton……Ierse slaapfolk…

Kerry Norton……dan zijn dit coma-covers

Kemper Norton……experimenteel-ambient

Kevin Norton Ensemble……moeilijke, maar opgewekt gebrachte jazz

Lee Norton……78-toeren bigbandjazz

Mark Norton……Spaanse gitaar

Nick Norton……spannend strijkkwartet

Pam Norton…..Christmas-c&w

Peter Norton……voetbalsupportershouse

Rance Norton……Hoss Cartwright-c&w

Randy Norton……c&w

Randy Norton……clubhouse, maar niet voor voetbalsupporters

Robert Norton……spirituele ‘Accept Yourself” pianoklanken

Ricky Norton……beschaafde r&r-covers

Roy Norton……deephouse

Rylee Norton……jazz met kleuterstem

Steve Norton……vrije improvisatie

Thom Norton……techno

Willie Norton……blues

Heb je nog de Norton Sisters (bijzangeressen in een droommusical), The Royal Air Force Brize Norton Singers (kerkkoor) en Dr. Norton (gitaarrock).

De grootste provocatie is echter afkomstig van de artiest die zich de naam Scooter Norton heeft aangemeten.

Daarnaast zijn er nog die zonder blikken of blozen Norton als voornaam hebben gekozen.

Norton Buffalo……countryblues

Norton Money……country

Norton Lawellin……piano covert evergreens

Norton Melvine……lieve help, Franse rap

Norton White……spacehouse

Superbrutaal is de band die zich ronduit ‘Norton’ noemt. Toegegeven met aardige nortonspechtenborst gitaarpop

Tot slot is er nog de categorie waarbij Norton in de songtitel voorkomt. Noem ik niet allemaal op. Teveel. Maar erg zeer van harte kan ik een nummer van The Ellen Jamesians aanbevelen: ‘Norton Commando’. Je gelooft je ogen niet als je de titel tegenkomt. En nog minder je oren, als je de muziek van deze Zweedse rockband hoort. Die klinkt namelijk eigenlijk gewoon goed. Meteen boeken voor een I nternationale Norton Rally denk ik dan.

Ik bladerde met Google en Spotify, dus ik besta. Dacht ik. Niet zo lang ik echter Engelbert Spedchtenborst heet. Die naam levert geen enkele hit op.

Gebaseerd op column die eerder verscheen in Unapproachable van Norton Club Nederland

Naschrift: Nu bijna tien jaar later is ‘Norton’ goed voor 309 miljoen Google-hits. ‘Model 18’ telt vier stuks (soundscapes). Met ES2 is een flinke inhaalslag gemaakt: ruim tien vermeldingen. Daaronder is er een (met iets slappeknieënjazzachtigs) die zich wel heel lafhartig van de naam heeft meester gemaakt. Om claims te vermijden heeft de toetsenist achter ES2 de 2 als kwadraatssymbool opgevoerd. Misselijk.

TT is inmiddels een volwassen lemma: tikt zo de twintig aan. Van rijp tot groen, van smooth tot hardcore boemboem

Inmiddels heeft de naam Norton onbeheersbare proporties aangenomen (284 hits) met onder velen meer Jodie, Stacey en Owen Norton. De naam dreigt hiermee helaas te verwateren tot een equivalent van het Nederlandse Jansen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie