Designer Rocket 3 overleden

De Australische automotive-designer  prof. Byron Fitzpatrick, mede-ontwerper van de Triumph Trident/BSA Rocket 3, is, naar nu bekend, op 27 september op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats in de buurt van Brisbane overleden.

Rocket3leftHij maakte deel uit van het ontwerpteam van het Engelse bureau Ogie Design. Dat borduurde voort op ontwerpen van Bert Hopwood en Doug Hele van de vrijwel identieke Engelse 750cc-driecilinders Trident  en Rocket 3. Deze kwamen in 1969 op de markt als antwoord op de Japanse ‘superbikes’, zoals de de Honda 750 viercilinder.

Fitzpatrick hield zich vooral bezig met de styling van de driecilinder. Met de licht gekantelde cilinders kreeg de Rocket 3 meer BSA-smoel. De Trident-cilinders stonden recht overeind.  De hoekiger tank en de karakteristieke ray-gun dempers met de drie pijpjes waaraan hij ook heeft gewerkt, moesten de driepitter beter geschikt maken voor de Amerikaanse markt.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Designer Rocket 3 overleden

  1. Bennie schreef:

    Henk, de man was een fantastische old school tekenaar, kijk in het filmpje op z’n website http://www.bryonfitzpatrick.com hoe strak hij een Sunbeam S8 neerzet. Ben hem dankbaar voor die noeste rocket3.

Geef een reactie