100RS van de weg

IMG_2351Op je ‘geschorste’ Honda CB750 (1976) of BMW 100RS (1982) naar motorbeurs Central Classics in Utrecht of Autotron in Rosmalen? Vergeet het.

De Belastingdienst staat oldtimers (van 1975-1987) weliswaar in de schorsingsperiode (december tot en met februari) toe voor een evenement de weg op te gaan. Maar de organisator van dat evenement moet dan wel een ontheffing bij de dienst hebben aangevraagd.

Noch Central Classics, noch organisator Libéma van Autotron heeft ontheffing aangevraagd. Titus Nietsch van Central Classics verwacht zo weinig oldtimerberijders die de winterse kou trotseren, dat het hem de moeit niet leek. Bij Libéma waren ze ‘eerlijk gezegd vergeten’ dat motorfietsen ook onder deze regeling vallen. Woordvoerder Chris-Jan Lammers: “Eigenlijk verwachten we helemaal niet dat bezoekers in  januari met de motorfiets komen.” De autobeurzen heeft Libéma  bewust buiten de schorsingsmaanden georganiseerd.

Voor motorfietsen van 1975-1987 betaal je veel minder  motorrijtuigenbelasting (mrb van max. 120 euro/jaar). De oudgedienden mogen dan echter van december tot en met februari niet de weg op. Met uitzondering dus van de vrijstelling voor evenementen.

De regeling gaat overigens gepaard met veel bureaucratie. Allereerst moet de organisator uiterlijk twee maanden voor het evenement een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Als de goedkeuring binnen is moet de organisator  vervolgens met een lijstje komen met gegevens van de bewuste oldtimers, zeg maar die CB750 en die 100RS. De berijder moet zich dan wel eerste hebben gemeld bij de organisatie.

Organisatoren kunnen de ontheffingsaanvraag onder meer downloaden op http://fehac.nl/evenementenregeling/

Voor wie het trouwens betreft – je kunt het je eigenlijk – nauwelijks voorstellen – maar een geschorste motorfiets mag van december tot en met februari ook niet op de openbare weg staan.  Maar ja, zo’n ouwe trouwe verdient natuurlijk niet alleen een warm plekje in je hart maar tijdens de winterse kou ook in de schuur.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie