Scheuren aan zee

Ray Amm met Norton 350 Silver Fish Kneeler aan de start van de NW200 in 1953.

Krijsende zeemeeuwen en donderende motoren. Dat is de specifieke soundmix waaraan je de NorthWest 200 kunt herkennen. Sinds 1929 vinden deze races plaats op een stratencircuit dat deels voert langs de Noord-Ierse noordkust.

In een 14 minuten durend filmpje trekken niet alleen hoofdrolspeler Bob McIntyre – met boordcamera, het is 1958 (!) – voorbij. Ook zijn er mooie beelden geschoten van trial, motocross en races elders in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (Solitude/Stuttgart). Onder de titel The Right Line zien we een BP-propagandafilm die jongeren warm moet krijgen voor de motorsport. Graham Walker leende zijn indringende en ritmische stemgeluid aan deze 25 minuten durende rolprent. ‘If you decide trials is your sport, there may be a work’s ride waiting for you’, luiden zijn bemoedigende woorden.

De NW200 wordt al sinds 1929 verreden in de driehoek tussen de kustplaatsen Portrush en Portstewart en het landinwaarts gelegen Coleraine. De race van 1958 – de 250, 350 en 500 starten enkele minuten na elkaar – levert prachtige beelden en geluiden van langsscheurende Nortons, vooral Nortons, NSU’s en Moto Guzzi’s en van met geblokte vlaggen wapperende officials in witte stofjas.Terwijl op de achtergrond de Atlantische Oceaan met enig mededogen tegen de kade van badplaats Portstewart spoelt.

NW200 aan zee

De naam van de race is ontleend aan de oorspronkelijke opzet, een race over 200 mijl bij Londonderry in het noordwesten van Noord-Ierland. In 1930 werd deze ingekort tot minder dan 100 mijl en verplaatst in noordoostelijke richting.

De races vinden plaats in mei, enkele weken voor de TT op the Isle of Man. Het stratencircuit van de NW200 lijkt echter nog weer een tikkie linker dan dat van Man. In Noord-Ierland wordt zelfs aan een lantaarnpaal die op je wacht als je de bocht ervoor niet perfect aansnijdt, geen strobaal verspild.

Graham Walker: ‘Best practice is experience’. Maar ook: ‘You can’t learn the race on the public road’, knoopt hij jeugdige dromers in de oren.

Kijk en droom mee: https://youtu.be/thzoa0pVxvU .

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie