Biker’s songs

easyriderDEFVrouwen hebben al enige jaren massaal de motorfiets als vervoermiddel in de armen gesloten. Een enkele songschrijfster is er ook achter dat je er prachtige (of weerzinwekkende) liedjes over kunt schrijven. De motorfiets als songwriter’s stuff.

Die constatering doet Newyorker Jonathan Boorstein in zijn verhaal Motolit & Culture. The Rhythm and the Ride in online motormagazine  www.theridersdigest.co.uk  . Aanleiding is het verschijnen van de nieuwe cd Biker Girl van ene Maureen Griffin. Een Amerikaanse vijftiger wier Honda 750 Shadow Spirit haar bracht tot bikesongs als Put Me on My Motorcycle, Thank God I’m a Biker Girl, As We Ride This Road Before Us (A Biker Wedding Song).

De constatering van Boorstein is een leuk opstapje om te komen tot een lijst met motorsongs. Liedjes waarin het motorrijden soms alleen wordt gesuggereerd (Midnight Rider/Allman Brothers), waarin soms een ingemixt motorgeluid is te horen(Leader of the Pack/Shangri-Las) of die een loflied op een bepaalde motorfiets zingen (1952 Vincent Black LighteningR/Richard Thompson).

Boorstein herinnert ons er ook aan dat niemand minder dan Edith Piaf de dames-motoraanbidsters in 1956 al voorafging met haar L’homme à la Moto. Over een ruwe bolster met een leren jack en een adelaar op zijn rug. De arme man vindt in dit liedje zijn jammerlijke einde door een botsing met een trein.

Piaf had het liedje overigens van het grote Amerikaanse songwritersduo Jerry Leiber en Mike Stoller. Zij schreven het oorspronkelijk als Black Denim Trousers and Motorcycle Boots en kreeg bekendheid in de uitvoering van The Cheers.

In zijn opsomming bespreekt Boorstein vele tientallen motorliedjes en selecteert daaruit de volgende tien topsongs:

Black Denim Trousers, The Cheers

Born To Be Wild, Steppenwolf

Catch Me, The Johnson Family

Ghost Rider, Rush

Motorcycle Mama, Sailcat

Motorcycle Rider, The Icicle Works

Motorcycle Song, Joel

New Sensations, Lou Reed

1952 Vincent Black Lightening, Richard Thompson

Rockin At The Ace Cafe, Foggy Mountain Rockers

Het verhaal van Boorstein is overigens tevens een leuke kennismaking met het gratis online-magazine dat – geheel in de geest van boemknalplof – een breed spectrum aan motoronderwerpen aanroert. Zie voor het laatste nummer: http://www.trdarchive3.co.uk/wp-content/uploads/2016/07/TRD-193.pdf.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie