Crossen op kunstzand

En zo werd Heerde in 2016 regenslachtoffer.

Valse start. De eerste de beste wedstrijd om het ONK Motocross van dit jaar werd het afgelopen weekend afgelast. KNMV en organisatoren van Motodrôme Emmen achtten ‘de omstandigheden te slecht’ om het evenement door te laten gaan. Denk regenval.

Ik moest onmiddellijk denken aan de Stuifzanddrenten. Draufängers die vorig jaar met een rechterlijke uitspraak voor ons het pad hadden geëffend om natuurgebieden te becrossen (http://boemknalplof.nl/stuifzanddrenten/). Die laten zich door een paar druppels nattigheid toch niet van de wijs brengen?! En welke crosser draagt niet met trots een gezond portie modder op het gezicht? Een frisgedouchte Jeffrey Herlings zou ik niet eens herkennen.
Voor wie niet regelmatig langs de crossbaan staat heb ik nieuws. Het aantal afgelaste crosswedstrijden loopt de laatste jaren dramatisch hoog op. Ook Staphorst zette afgelopen zaterdag een streep door de clubcross. Ja de regenval, de shovels kunnen circuit niet op om de baan te egaliseren en de coureurs zou je over de doordrenkte zandwegen de verdrinkingsdood insturen.

Maar ook droogte kan een cross flink dwarszitten. Zo ging vorig jaar in Markelo een EK-cross op de Herikerberg niet door. Reden: te droog en kans op bosbrand. Met pijn in het hart schrapte MC Ons Genoegen de wedstrijden. MotorClub Nijverdal-Hellendoorn ging het dat seizoen met de geplande clubcross niet beter af: circuit de Koetreep ging op slot vanwege droogte.
Het ondermijnde klimaat tracteert ons op woeste regenbuien die fraai geconstrueerde crossbanen in een moeras veranderen. Dan weer is het juist het gebrek aan regen waardoor onze circuits worden getransformeerd tot verzengende woestijnlandschappen. De lichtste beroering zou reusachtige stofwolken (Saharastorm!) opwekken en overlast tot ver in de omgeving opleveren.

Het grillige weer dat telkens de prachtigste evenementen plat weet te leggen, leidt inmiddels tot wanhoop en frustratie bij de Motocross Commissie van de KNMV. Zie zo je jaarprogramma maar eens rond te breien! En wekelijks hangen teleurgestelde lokale wedstrijdcommissarissen aan de telefoon die ‘hun’ evenement moeten schrappen en het inmiddels ‘helemaal gehad hebben met het weer’.
De KNMV zou de KNMV niet zijn als er achter de schermen niet werd gewerkt aan een masterplan om de klimaathinder te omzeilen. Visionairs binnen de bond zien verspreid over Nederland een viertal circuits die alleen mogen worden ‘bestraat’ met kunstzand. Daarboven een elektrisch schuifdak dat de weersinvloeden buitensluit. Op zonneenergie.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie