Garagepin-up bij oud papier

In navolging van de FIFA wil ook de internationale motorfederatie FIM vrouwen negeren bij de beeldregistratie van motorsportevenementen. Veelal betreft het onschuldig lijkende beelden van ijsjesetende of lokken uit het gezicht vegende aanwezigen van de vrouwelijke kunne. De FIM is van oordeel dat dit soort beelden die afleiden van het gebeuren op het circuit, ‘net iets te vaak’ worden getoond.

In Nederland blijft het hier niet bij. “Want”, zo zegt de KNMV-voorzitter Wim Bezemdrager, “dit is voor ons ook het startsein voor een campagne om de pin-up uit de motorschuurtjes te verbannen. Je wilt niet weten hoeveel klachten er bij ons binnenkomen over publieke blootstelling van pikant geklede dames die wat doelloos bij een motorfiets rondlummelen.”

Het gaat ons er niet om deze vrouwen aan te pakken maar wel de groep, de grote groep mannen die bewust de schuurdeur open laten staan om de goegemeente te trakteren op foto’s van halfblote dames. Je hebt het hier, mind you, gewoon over schennis van de openbare eerbaarheid. Wettelijk hebben we nog weinig in handen om dit te verbieden. Wel kunnen we leden die zich hieraan te buiten gaan, schorsen of bepaalde aankoopkortingen onthouden. Die mannen hebben het dan ook echt voor zichzelf verpest.”

Ook internetbedrijven die ongevraagd garageposters met het bekende pitpoesje meesturen bij de bestelde carburateurpakkingen en pistonveren, kunnen de borst nat maken. Bezemdrager: “Dat is meteen zwarte lijst en hun producten gooien we uit onze ledenvoordeelacties.”

Maar ook in eigen huis heeft de KNMV nog een weg te gaan, erkent de preses. “Je doelt natuurlijk op het fenomeen circuitmiss. Ach man, vaak betreft het doorzichtige opzetjes van plaatselijke middenstanders die hun dochter naar voren schuiven om tijdens de huldiging van een winnaar even op de voorgrond te mogen treden. Maar je hebt die slagers en pompstationhouders vaak nodig om zo’n mooi evenement financieel net even rond te kunnen krijgen. Doorgaans gaat het om een onschuldig luchtkusje. En als je geluk hebt stelt zo’n coureur zich bij de huldiging bescheiden op, maar – dat moet ik toegeven – je hebt er ook bij die verdoofd door de overwinning, zo’n zestienjarige volop op de mond kussen. Dit soort onbetamelijkheden is al langer onderwerp van commissieoverleg. Maar je kunt hier lang of kort over praten. Voor mij is hier maar een woord voor. Misselijkmakend!”

De Bond van Gastvrouwen, Pitsdames en Overig servicepersoneel reageert woedend op de geluiden uit de richting van FIM en KNMV. Voorvrouw Samantha Andringa: “Willen ze ons brodeloos maken? Het zijn wel weer mannen die dit bedenken hè. We willen toch allemaal op een onderhoudende manier naar een cross of race kijken. Denk jij dat het leuk is dat zo’n Herlings altijd alles wint? Daarvoor krijg je het volk echt niet meer naar de circuits. Veel bezoekers komen voor ons. Blijkt ook uit een recente enquête.”

Tenslotte is ook Boemknalplof gevraagd het ‘aanstootgevende’ artikel van vorige week over dames met motorrijbewijs van de site te verwijderen. De redactie weigert op het verzoek in te gaan en laat het zo nodig op een rechterlijke procedure aankomen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie