Motor73missen

Als het even kan, zou ik me voor een poliklinische behandeling naar het Deventer Ziekenhuis spoeden. Op verschillende afdelingen deed ik de vorige week in de wachtruimten een verrassende ontdekking: naast de House&Gardens, Vogelbeschermingsbladen en wat-te-doen-bij-een-beroerte-folders trof ik er exemplaren aan van Moto73.

Moto73! Niet de nieuwere uitgaven maar de enige echte: die uit de jaren zeventig. Het blad was destijds het brutale en vrolijke broertje van het degelijke maar ook saaie weekblad Motor, het officiĆ«le KNMV-orgaan. Moto73, stammend uit het gelijknamige jaar, bekte fris en fruitig en kwam met kleurenfoto’s.

Nooit eerder met zoveel plezier op mijn beurt bij de dokter gewacht, De tijd vloog om met verslagen van motorcross-spektakel met sterren als Stef van der Sluis en ‘De Vliegende Tandarts’ Gerard Wolsink. ‘Witte Reus’ Wil Hartog en ‘Jumping Jack’ Middelburg en ‘de grasdroger uit Ammerzoden’ Boet van Dulmen denderden voorbij. En legendarische NMB-races zoals de Nacht van Oss (door Motor om genegeerd) met Kawa’s 900 en Laverda’s werden uitgebreid verslagen.

Het meest genoot ik nog van een tekst uit een uitgave van 2 maart 1979. Een tekst die anno 2018 tot een veroordeling voor de rechtbank en een zware #MeToo-steniging zou leiden. Het is een oproep van sigarettenmerk North State (van de geelblauwe sigarettenpakjes) om ‘motormissen’ te werven.

Onbeschaamd konden toen op hun uiterlijke kenmerken geselecteerde dames met pakjes gratis sigaretten de baan op. En wat werd verder van de missen (‘representatief, met ruime motorervaring, leeftijd tot 30 jaar’) verwacht? Het huldigen van coureurs e.d. Ja, en dergelijke.

Hoe vintage wil je het hebben?

Toen ik – veel te snel – aan de beurt was, mat de arts overigens een ietsie te hoge bloeddruk. Ik mocht nog een keer terugkomen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie