Ha-ha-hatsjie!

Dat je van kou niet verkouden kunt worden, weten we zo langzamerhand allemaal wel. Elk jaar laten we ons die boodschap door hogeschoolvirologen opnieuw inpeperen. Je hoeft je dus om die reden niet door winterse kou van je motor te laten verdrijven.

Maar mocht de verkoudheid echter grip op je krijgen dan vindt motor.nl (’tips rijden in de winter’) dat hét signaal om de handdoek in de ring te gooien: de motor kan op stal. Je kunt je, luidt de redenering, met een verkoudheid ‘minder goed concentreren’.
Doorgeslagen voorzichtigheid toch zeker?! Nou nee hoor. Denk aan het ongeval van een 51-jarige Groninger motoragent in 2008. Hij ging in de buurt van Ermelo onderuit. Door een niesbui. Of recenter, deze zomer in Duitsland. Daar maakte een motorrijder een smerige schuiver als gevolg van een hoestbui. En vorige maand was het in Duitsland opnieuw raak. Een 79-jarige motorrijder sloeg in Beieren over de kop. Ook hoestbui.
Zou je motorrijden opvatten als een vorm van sportbeoefening dan haalt ook damesblad Libelle je wel van je zadel. In de rubriek ‘Waarom je nooit moet sporten als je verkouden bent’: Want met een verkoudheid kun je volgens artsen echt niet sporten. Dat komt omdat het wel eens gevaarlijk kan zijn voor je hart. Je moet altijd extra op je lichaam passen als je een virus te pakken hebt of als je ziek bent, waarschuwen de dames. Afstappen dus bij gesnotter en geblaf.

Nee dan europarlementariër-motorrijder Wim van de Camp. In 2011 twitterde hij: Deze saaie, bureaucratische werkdag zit erop. Nu grote biefstuk eten en rode wijn drinken om verkoudheid verder te overwinnen!
Toch liever dat iconische beeld van John Surtees. In juni 1959 stond hij op de Isle of Man klappertandend motorsportverslaggever Murray Walker te woord. In storm en ijselijke regen had hij zojuist de Senior TT gewonnen. Zelfs een gesjeesde kwakzalver hoorde aan zijn stem dat hij onderkoeld was geraakt, koorts moest hebben en zwaar verkouden was. Acht dagen later zou hij ook Hockenheim winnen. Met in totaal zeven overwiningen in de 500 beleefde de latere F1-coureur dat jaar zijn meest succesvolle motorraceseizoen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie