M

Wat we deze dagen natuurlijk helemaal niet willen horen is de frase ‘Piet is al op jonge leeftijd besmet geraakt met het motorvirus’. Nu erg ongepast. Maar is het dat niet altijd al geweest?

De uitspraak geeft aan dat in dit geval de motorrijder er ook niets aan kan doen, het M-virus is zijn hersenpan binnengedrongen en hij kan niet veel anders dan de godganse dag door te brengen op een zweefzadel met een stuur in de handen. Het is de stakker overkomen.

Ik ben er niet blind voor dat het aanroepen van dit virus in sociaal opzicht een handige zet is. Je zegt eigenlijk tegen je vrouw ‘Sorry schat, ik kan er ook niks aan doen, maar ja dat virus hè. Bye, bye ik ga even een stukkie rijden, eet wel wat later’.

Ik verklaar bij dezen dat de liefde voor het motorrijden mij niet is overkomen, dat ik nooit heb geprobeerd deze voorkeur te onderdrukken maar dat ik het vooral zelf heel graag wil. De eigen wil was en is hier bepalend.

Het gebruik van het ‘motorvirus-excuus’ staat hoog genoteerd in de ranglijst van de niet-coronavirussen als het op het aantal Google-hits aankomt. Een kleine inventarisatie leert dat dit virus er 981 kent, terwijl het autovirus het met slechts 467 moet doen. In de vrijetijdssector wordt dat motorvirus maar net overtroffen door de voetbalvergiftiging: die telt 989 hits.

Andere hobby’s voortkomend uit postduif-, postzégel- en visvirus vertonen ronduit een sneu beeld: achtereenvolgens slechts 0, 56 en 266. Kampioen is echter het reisvirus dat met 4020 hits de vrijetijdslijst met vlag en wimpel aanvoert.
Maar ja, wat heeft dat alles te betekenen bij het coronavirus met 30.700.000 Googlehits. We kunnen wel inpakken.

Ik verzet me echter tegen de stilstand die deze ochtend uitgestorven straten vult met slechts een enkele voetstap of het dribbelen van een stel winterbanden over de straatklinkers. Ik sta niet op vanuit zo’n anti-overheidshouding als ‘mag-er-dan-tegenwoordig-ook-helemaal-niks-meer’, maar om de verlammende doem te bezweren.

Mogelijk maak ik me daarbij zelfs medeplichtig aan het voorbereiden van een misdrijf. Enkele dorpsgenoten stelden voor het aanstaande weekend een motorritje voor, en ik heb toegezegd. Helaas zonder appelgebak-stop bij een van die lekkere adresjes in Twente of Achterhoek. Maar ja het eet ook een beetje lastig met zo’n stofdoek voor je mond.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie