Matchlessclub breekt ban

Ben niet dolenthousiast over de bijdragen van Nederlandse motorbladen aan de Koninklijke Bibliotheek. Noch commerciële bladen noch niet-commerciële (club)bladen zijn op de KB-site te vinden onder de ruim 157.000 tijdschriften die je via tekstzoeker Delpher kunt raadplegen.

Maar nu lijkt de AJS/Matchlessclub de ban te doorbreken. Deze maakte in december op de eigen site bekend het hele archief van clubblad Satisfaction Guaranteed – ruim veertig jaar technische tips en verslagen van ritten en treffens – aan de KB te schenken. En die gaat er leuke dingen mee doen. De koninklijke bieb zorgt er althans in elk geval voor dat de clubbladen voor ons allemaal zijn in te zien.

Gelukkig bleef mijn digitale bezoek aan de KB niet helemaal motorloos. Doordat je via deze site direct kunt doorlinken naar Het Geheugen van Nederland, de nationale historische beeldbank.

Naast veel bekende plaatjes van TT’s uit het verleden vind je er ook veel verrassende en zeer gevarieerde motorfotografie: een motorcarnaval van Ariel-rijders in 1930 op Zandvoort, Nederlandse militairen die in 1917 door de duinen ploegen om te oefenen met de altijd lastige combinatie van een motorfiets plus mitrailleur. Of een Engelse dierenambulance uit 1921 waarbij de gewonde fox-terrier is ondergebracht in het zijspan, bouwstijl konijnenhok. En wat dacht je? Sint en Piet gingen in 1947 nog gewoon met de tweewieler over ’s herenwegen. Wel met beduidend minder cadeaus. Maar pieterman-knecht droeg op de duo wel de staf met zich mee.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie