Meanwhile op Man

Loch Promenade, Douglas

Kent u ze, klassieke-motorrijders met een webcam op de pothelm of de jethelm? Ik ook niet.We laten de modernigheid graag lopen. Het liefst gaan we door het leven zonder elektronische spanningsregelaar, ontsteking of starter. Led-lampjes als achterlicht? Bah. Geen intergaal helm, geen kneesliders, tomtom o no, en een dash- of een helmcam al helemaal niet.

Uitzondering is de montage van een belt ter vervanging van de primaire ketting. Dat kan omdat die van buitenaf niet zichtbaar is. De belt draait als een illegaal in het stikkedonker achter het deksel van de primaire kast zijn oliedroge rondjes.

Toch pak ik binnenshuis de webcam er wel eens even bij. Om te kijken hoe druk het is op Times Square in NY (nu bedrukt stil) of op de Marktplatz in Düsseldorf (komt langzaam weer tot leven). Maar op dit moment gaan de gedachten vooral uit naar the Isle of Man waar het sinds jaar en dag in deze periode wemelt van de motoren: TT-time. Tijdens de training, de races en alle uren daarbuiten davert en dondert het door de straten en worden de schuimloze pints in de lucht gestoken. Hoe zou het leven er nu uitzien zonder de races?

Op het eiland staat een tiental webcams opgesteld. Gauw even een blik op de Loch Promenade in Douglas, het stadje waar start en finish van de TT zijn gelegen. Normaal klontert hier deze weken alles samen, staan er lange rijen geparkeerde bikes van eilandbezoekende raceliefhebbers. Je kijkt nu naar een ramp: dood- en doodstil. De cam op het snelste eiland ter wereld versterkt dat effect: hij is sloom, levert eens per minuut een foto van de situatie af. Een Vauxhalletje draait de Promenade op, en één minuut later één wandelaar die de uitgestorven straat oversteekt.

De cam op de flanken van de Snaefell Mountain waar de gevreesde mist nog weleens voor uitstel van de races zorgt, is een wit bestelwagentje op weg richting het noordelijk gelegen Ramsey. Het race-eiland is in stilte en traagheid weggezonken.

Maar ook in drama. Het eiland met zo’n 90.000 inwoners telt maar liefst 24 coronadoden. Negentien van hen verbleven in Abbostswood Nursing Home. Van de 52 bewoners waren maar liefst 47 besmet met covid-19. In april heeft de overheid het roer van het particuliere verpleeghuis overgenomen.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie