Motorische beweging

Goed nieuws. Motorrijden is supergezond. Natuurlijk om al ploffend en cruisend het hoofd te vullen met de mooiste mijmeringen. Maar het is vooral de beste manier om af te vallen.

Bij bosjes kun je de homo sapiens in reflectorhesjes nu tussen zeven en half negen over trottoirs zien sjokken, strompelen of rennen. Onderwijl de pols bekijkend met een gadget (kerstcadeautje!) dat de hartslag registreert om niet in het rood te komen. Er wordt geen enkel geheim gemaakt van de goede bedoelingen voor dit nieuwe jaar.

En zo was ook ik vervuld van goede voornemens om het in 2019 nu eens echt beter te doen.
Om de wereldvrede dichterbij te brengen? Dat bedoel ik nu niet meteen. Maar wel om eindelijk eens een kilootje of tien van mezelf af te knabbelen. Eerst maar eens een gezond lichaam dan komt het met die gezonde geest en de rest ook wel goed is de leidende gedachte.
De voor de hand liggende mogelijkheden om in beweging te komen had ik al moeten afstrepen. Hardlopen? Niet doen, is de pest voor je kniegewrichten. Mountainbiken? Hadden mijn ellebogen door het motorrijden met een verkeerd caféracersstuur al niet voldoende opdoffers ontvangen? Bovendien herinner ik me een lelijke valpartij (salto downhill) waarbij ik evengoed een of meerdere sleutelbenen had kunnen breken. Levensgevaarlijk. Zwemmen? Door velen aangeprezen als sport zonder gewrichtsbelasting, maar ik gruwel ervan: je kunt badwater binnenkrijgen.

Ik ging struinen door caloriecalculator.nl om aan de hand van harde verbrandingscijfers voor mijn motoriek een verantwoorde keuze te kunnen maken. Daaruit kon ik het volgend lijstje samenstellen. Het is een weergave van het aantal verbrande kilocalorieën per uur.

Niet verroeren    150
Sleutelen              462
Autorijden           289
Motorrijden        406
Joggen                 650
Mountanbiken   982
Praten                  173

Dan weten we het wel. En als je in plaats van een uur te mountainbiken drie uur motorrijdt, blijft er echt maar één mogelijkheid over. Ik rij dit jaar als nooit tevoren. Elke boodschap, hup motor uit de schuur (Is het gemanoeuvreer met de motor in die schuur overigens wel meeberekend in het verbrandindsplaatje?).
Tot slot gun ik mezelf nog 23 kilocalorieën meer aan verbranding met het uitspreken van de wens aan u allen voor een motor- en mijmerrijk 2019.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie