Motoronlust

De Duitse overheid doet er alles aan om ons de lust tot motorrijden te ontnemen. Lekker aan het gas hangen, even een extra snokkie eraan, dat ziet het lokale bestuur liever niet. Het laat dat goed merken, ontdekte ik op een recent tripje naar het Teutobürgerwald.
Langs de slingerende weg in het dal tussen Bad Iburg en Tecklenburg staan grote borden opgesteld die ons op andere gedachten moeten brengen met teksten als ”Einer lärmt, alle stört ‘s!’ of ‘Einer macht Krawall, Ärger überall!’. Voorzien van een afbeelding van de boosdoener, de motorfiets.
Nou kennen we bij onze oosterburen de vele waarschuwingsborden die ons erop wijzen niet roekeloos de bochten in de Eifel, Sauerland of Schwarzwald te ronden. Bochten eisen hun tol: Duitsland telde vorig jaar maar liefst bijna dertien keer zoveel dodelijke verkeersslachtoffers onder motorrijders dan Nederland (642 tegen 51), terwijl het land ‘slechts’ zes keer zoveel (4 miljoen) motorrijders telt.

De geluidscampagne onder auspiciën van Kreisverkehrswacht Steinfurt, een regionale afdeling van een soort ‘Veilg Verkeer Duitsland’ gaat een stap verder. De motorrijder wordt er publiekelijk aan de schandpaal genageld als auditief terrorist.
Het blijkt om een incidentele actie te gaan rond Holperdorp, een gehucht ten zuiden van Osnabrück. In totaal zijn er door de ‘KVW’ vier borden neergezet. Nadat eerder de gemeente Tecklenburg feestelijk had bedankt voor de vier dominant aanwezige, opgeheven vingers, kon de KVW Steinfurt ze twee jaar geleden slijten aan buurgemeente Lienen.
Zoals te verwachten is, lokken de borden uit. Op een vroege zondagochtend word ik in mijn tentje wreed in de nachtrust gestoord. Vlakbij de camping zetten de powerbikes aan de voet van een helling stevig aan om de nederige puist tussen Holperdorp en Lienen te bestijgen. Het is het begin van een enkele uren durend zondagochtendconcert waarbij de hoge-toerenmachines de grootste mond hebben.
Je moet wel heel erg veel van motorrijden houden om elke week reikhalzend uit te zien naar weer zo’n zondagochtendconcert.

Dit bericht is geplaatst in blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie