Phil Read in Jemen

Ja natuurlijk had ik als jonge jongen ook mijn kortstondige postzegelverzamelhobby. Verflauwde al snel. Het was duidelijk dat mijn fijne motoriek die met als zwaarste stuk gereedschap de pincet uit de voeten moest om zegeltjes tussen halfdoorzichtige papierstroken te priegelen, tekortschoot. Pincet en loep werden bougiesleutel en schroevendraaier. Dat je ook hiermee over een goed ontwikkelde fijne motoriek moet beschikken bleek later. Tandingen en tandwielen vragen beide om voorzichtigheid en beleid.
Bladerend op de site van Norton Club Nederland https://nortonclubnederland.nl kwamen motor- en jongenshobby de afgelopen week onverwacht weer bijeen. Een pagina met postzegels. En kijk eens: Phil Read in een serie motorcoureurs. Uitgegeven in 1969 in Mutawakkilite Kingdom of Yemen, ook wel Koninkrijk Jemen ofwel het huidige Noord-Jemen. Dat verschrikkelijke oord dat sinds de Houthi-overheersing van 2014 een giro-555-land is geworden.

China 1960


Het nu zo onschuldig ogende Koninkrijk Jemen heeft bestaan tussen 1918 en 1970. Het was een postzegelland dat als Liechtenstein, Burkina Faso en Panama met zegeluitgiften de schatkist probeerde aan te vullen.

 

 

Mexico 1954

Een andere gretige uitgever is Isle of Man. Het eiland is dan wel Brits kroonbezit maar staat bestuurlijk grotendeels los van het Verenigd Koninkrijk. En dat is maar goed ook. Dit stelt het heerlijke motoroord in staat zelf postzegels uit te geven. En dat zullen we weten. Jaarlijks verschijnen er talloze vellen met als onderwerp Mans belangrijkste exportproduct de TT.

 

Sovjet-Unie 1948

 

 

Barbados 1976

 

 

 

 

 

 

 

En voordat ik het weet, zit ik te watertanden van al die fraaie zegels met hun soms schitterende details. Enne…. met je vergrootglas op de pc kun je ze zonder gepriegel met pincet en loep tot in de fijnste details bekijken.
Ook watertanden? Zie https://www.iompost.com/stamps-coins/collection voor IoM-zegels. Wie verder de motor- en postzegelwereld in wil trekken haalt zijn hart op bijhttps://www.stampboards.com/viewtopic.php?f=17&t=22762.

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie