Race naar de Dood

“De angst was weg, we remden nergens meer voor.” Een citaat uit een verslag van de race Parijs-Madrid voor automobielen en motorfietsen uit 1903. Het is het dramatische epos waarin de Engelse autocoureur Charles Jarrot terugblikt op de race die in Bordeaux door de Franse autoriteiten definitief werd afgevlagd: de race had na de eerste etappe al acht doden en meer dan 100 gewonden geëist.

Paul Valkenet is met zijn Lurquin et Coudertop nog maar een kleine 100 kilometer van Madrid verwijderd. (Foto Paul Valkenet)

Paul Valkenet is met zijn Lurquin et Coudert nog maar een kleine 100 kilometer van Madrid verwijderd. (Foto Paul Valkenet)

Donderdag 11 februari staat deze race centraal in het Torpedotheater in Amsterdam. Op het programma dat begint om 20 uur, staan onder meer een geluidsreportage van Mathijs Deen (VPRO/Het Spoor Terug) en een filmverslag van Paul Valkenet. Valkenet neemt een Lurquin et Coudert mee, een motorfiets uit 1904 waarmee hij in 2015 de route van de race Parijs-Madrid nog eens nareed.

Overigens was constructeur Charles Coudert met motorfiets van eigen fabrikaat een van de 54 motorrijders in de race. De hoofdmoot van het peloton werd gevormd door 170 automobielen. Een deel daarvan kon al snelheden van 140 km/uur behalen.

Charles Jarrot beschrijft op fascinerende manier de sensatie van snelheid wanneer hij met de Fransman Louis Renault de grote meute op weg naar etappeplaats Bordeaux een flink eind voor is. “We remden nergens meer voor.”

In de periode 1898-1903 stoven in Europa overal autopioniers met hun ‘snelheidsmonsters’ over zand- en grindwegen om het tegen elkaar op te nemen. De dramatische ongevallen in de race Parijs-Madrid leidden ertoe dat autoraces vanaf 1904 van openbare wegen werden verbannen; ze zouden alleen nog op afgesloten circuits plaatsvinden.

foto van de kaft

De voorstelling in het Torpedotheater begint om 20.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via reserveren@torpedotheater.nl
020 – 4284993 (9.00-17.00).

Valkenet heeft zijn reisverslag met de Lurquin et Coudert gebundeld en van reisfoto’s voorzien. Het verslag kost 20 euro en is te bestellen via Paul.old@planet.nl. Hij houdt ook zondag 21 februari om  14 uur een lezing over zijn tocht in Restaurant Oud Leusden, Vlooswijkseweg 1 Leusden. Info en aanmelden via zelfde mailadres.


Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie