Top elf motornieuws 2016

 

Jaaroverzichten. De komende weken zullen we er in kranten, tijdschriften, op radio, televisie en internet mee worden doodgegooid. Ik doe daar graag aan mee met enkele opmerkelijke, soms absurde motor-stories die het afgelopen jaar de redactie van boemknalplof bereikten. Een top elf.

1

Een Engelse oud-sergeant in Shropshire heeft ze goed op een rijtje. Drie Nortons 16H. Eén van normale afmetingen (met de 54.5 inch wielbasis), een ander is exact op halve grootte nagebouwd, terwijl de derde juist twee keer zo groot is uitgevoerd.

Leuk detail: de dubbelgrote 16H is uitgevoerd met een 12-voltsaccu.

2

Een röntgenopname in een Grieks streekziekenhuis bracht aan het licht dat onderin het carter van een Matchless uit 1952 een gouden armbandkettinkje was terechtgekomen. Deels vermalen natuurlijk.

De radio-laborant – een hobby-motorrijder, zoals een Grieks huis-aan-huisblad meldde – die de ontdekking deed, stond compleet voor een raadsel toen hij ook een deel van het polssieraad aantrof in de buurt van de hapgrage tandraderen van de losse wisselbak.

3

velocette_brooklands_custom_right_side_resize

Boven de kraam van een visboer in het Italiaanse Livorno kringelt de rook afkomstig van gebakken zeebanket vrolijk omhoog via een Brooklands uitlaat ooit toebehorend aan een Velocette. Dit type uitlaat kennen we ook onder de nam fishtail of visstaart.

4

In een container op het hoofdkwartier van de Thaise Guzziclub in Bangkok bevinden zich al vijftien jaar 300 stuks aan totaal onverkoopbaar promomateriaal. De club had gedacht met de aankoop van 7500 euro aan bodywarmers met clublogo een aardige slag te slaan .

5

livingstone38-large

Gevonden: FN in jungle van Zimbabwe. Kan gebeuren. Maar het gekke van de vondst is dat een gereedschapstasje onder het zadel een door de tand des tijds aangevreten zakbijbeltje bevatte. Het boek met de opdracht ‘Voor de jongeheer Davy Livingstone. Van je peettante Audrey. Glasgow 1823’ zou hebben toebehoord aan Dr. Livingstone (‘Then yóu must be Mr. Stanley’).

6

Een Groninger heeft in zijn huiskamer een BMW R60 met Steib zijspan geparkeerd. Een Ierse setter heeft er zijn vaste onderkomen gevonden.

7

Het eiland Man gaf een jubileum tweepondsstuk uit met daarop aan de muntzijde de afbeelding van een Manx met twee uitlaten.

8

De politie van het Burundese district Obimoa blijkt nog altijd twee BSA’s en drie Norton-eencilinders in actieve dienst te hebben.

9

De voorzitter van de Peruaanse Motocyclistas Séccion Laverda nam een hoge onderscheiding in ontvangst. De motorclub viel de verzilverde hectometerpaal ten deel vanwege het hoogst aantal gereden kilometers op het zuidelijk halfrond gedurende de afgelopen 25 jaar.

10

In Nieuw-Zeeland is een graancirkel met Indian-logo ontdekt.

11

nortonvirus

nortonmotor

nortonwijn

Nog een keer Peru. De winst van een bridgedrive in Buenos Aires tussen medewerkers van virusjager Norton, het gelijknamige wijnhuis en leden van de Peru Norton Owners Club ging naar de motorrijders.

De wedstrijd dreigde aanvankelijk overigens letterlijk in het water te vallen omdat medewerkers van het wijnhuis zich eerst hadden verzameld op de brug Puenta de la Mujer. Ze verkeerden in de veronderstelling dat het zou gaan om een bridgedive. Een uur te laat meldden ‘de wijnboeren’ zich – in badkleding – alsnog aan de kaarttafel.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie