Voelermaat

bkpvoeler3631De voelermaat is een redelijk valide en betrouwbaar instrument. Op het oog. Maar doordat je eigenlijk niet weet in welke mate er nog druk mag worden uitgeoefend door de twee delen waar je de voelermaat tussen schuift, kun je er met die ogenschijnlijk precies op 0,20 mm ingestelde klepspeling toch flink naast zitten.  Hoe strak moet de afstelling aanvoelen als je de voelermaat tussen de twee delen heen en weer schuift? Nattevingerwerk.

Op een video van de Amerikaanse site Motorcyclist Garage (http://www.motorcyclistonline.com/tools-tech-tips-how-to-use-feeler-gauges-mc-garage-video-how-to) laat de huisgaragist dat zien: Leg een A4’tje tussen twee tijdschriften en trek dat er vervolgens tussenuit.  Met dát gevoel stel je de  klepspeling af.

De voelermaat is een instrument dat je zo vaak gebruikt dat je er haast gedachtenloos mee werkt.  Nou ja, laat ik vooral voor mezelf spreken. Zo vergeet je dat je ook een enkel blad uit het setje voelermaten kunt nemen om op moeilijk bereikbare plaatsen in je blok beter te kunnen meten. Dank MC Garage.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie