Zakcomfort

Zoals je in tv-gidsen (media)branchevreemde advertenties kon en kunt aantreffen van kredietverstrekkers en gemaksfauteuils, zo kom ik in het blad MotorCycling van 2 juli 1953 een ad tegen van de zogenoemde Litesome supporter. Het gaat hier om een soort onderbroek die de – mannelijke – genitaliĆ«n ondersteunt en beschermt.

In de advertentie wordt echter niet bepaald klare wijn geschonken. Het vraagt enige moeite en fantasie om erachter te komen waartoe het onderbroekachtige geval nou precies dient en in welke omstandigheden inzet ervan gewenst is.
Ja, je wordt een fitter, beter en gelukkiger mens, luidt de begeleidende tekst. En geeft, belooft de reclametekstschrijver, ‘een zachte ondersteuning van vitale drukpunten’. Uit deze beschrijving in combinatie met de uitsmijter ‘man’s essential underwear’ kun je een vermoeden distilleren.

Litesome lijkt te gokken op een maggi-effect. Door in de advertentie wat vaag te blijven over het geboden artikel gaat de goegemeente het mini-pantalonnetje op den duur wel vanzelf litesome noemen. ‘Ik heb naar even m’n litesome aangedaan want bij deze storm verwacht ik dat de vitale punten zwaar onder druk komen te staan’.

Amerikanen doen er minder moeilijk over, zij noemen het kledingstuk al sinds jaar en dag een jockstrap. In 1874 rolde het eerste exemplaar, een vondst van de Amerikaan C. F. Bennet, in Chicago van de band.
Het is een penis- en balzakbedekkend lapje stof hangend aan een tailleband dat met twee brede elastische banden over de bips de genitaliƫn tegen het onderlichaam drukt zodat deze niet in de weg zitten tijdens het sporten. De Brits-Amerikaanse lingerieontwerpster Laura Mehlinger vergeleek deze voorziening in 2014 met de sportbeha voor vrouwen.

Beschermend

De jockstrap heeft ook een beschermende functie. Bij vechtsporten en sporten waarbij harde objecten rondvliegen, zoals hockey, honkbal en cricket, wordt geadviseerd de strap te voorzien van een kussentje of een kunststof cup.
Jock heeft overigens zowel de betekenis van penis (vanaf de 17e eeuw) als van jockey, ofwel (be)rijder, eerst van paard. later van fiets en motor.

Naast dit sportieve doel wordt de ‘supporter’ ook ingezet om de mannelijke verschijning te accentueren, en heeft sinds de jaren vijftig ook zijn weg gevonden in de homo-erotiek. Inmiddels hebben ondermeer Adidas, Diesel en Gucci de strap in hun collectie opgenomen.
Uit de motorbladen is het product – evenals een andere beschermende voorziening, de niergordel – met verbetering van wegdek en voor- en achtervering al lang verdwenen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie