Bietjes en bikes

kookboek

Het moet zijn begonnen in de vorige eeuw. De Two Fat Ladies die niet alleen het randje vet weer terug op de kaart zetten, maar ook de motorfiets onlosmakelijk verbonden met de voortbrengselen van deze aarde.

In het tv-programma uit de jaren negentig doorkruiste Jennifer Paterson op haar Triumph Thunderbird met Clarissa Dickson Wright in de Watsonian het VK om op scholen, in kazernes, anywhere met veel room en spekvet een maaltijd inelkaar te flansen. De ladies zetten een trend. Niet wat betreft hun overdadige inzet van ‘grease ’n gravy’ maar ze brachten – misschien onbedoeld – motorrijden en gastronomie dichter bij elkaar.
Hun kookprogramma maakte deel uit van een aanzwellende en tot op heden niet te stuiten stroom culinaire tv-programma’s. En ook daarbij werd de motor nog wel eens van stal gehaald.Weet je nog?De Hairy ‘ober-er-zit-een-haar-in-mijn-soep’ Bikers met de chefs Simon King en David Myers op BMW R1200GS en Triumph Rocket III? En de zuiderburenWim Opbrouck, Jean Blaute en Michiel Hendryckx die met de Bende van Wim op de buis verschenen? Gemotoriseerde lekkerbekken die Europa afreisden op zoek naar heerlijkheden.

In eigen land kroop het journalistenduo David Levie en Henk van ’t Veen op de Harley WL (Liberator) en kwamen in 2014 met het streekreceptenboek ‘Lekker Veluwe. Koken met het beste van Veluwse bodem’. Oké de Harley met zijspan werd vooral ingezet om met wat plaatjes een zweempje Fat Ladies op te roepen. En voor de promovideo trok Van ’t Veen enkele keren op en neer over een Veluwse zandweg. Maar om aspergekwekers, kersentelers en geitenkaasboeren te bezoeken schuimde hij een klein jaar lang elke week de Veluwe af op zijn berggeit, een Yamaha
Tricker.

Geheel volgens deze traditie is ook de Nederlandse culinair journalist Laura de Grave op de motor gesprongen om in alle uithoeken van ons land streekgerechten en hun bereiding te noteren. Dat mondde uit in het dit jaar verschenen ‘Nederland Kookboek’.
De Grave heeft voor haar culi-tocht langs Mestreechs zoervleisj en Fryske dúmkes de voorkeur gegeven aan de stille, walmloze elektrische motorfiets, een Zero DSR Black Forest Edition. Heb het boek nog niet binnen, maar wordt er ook elektrisch gekookt?

De combi bike en food gaat echter nog veel verder terug dan de Twee Dikke Dames. We moeten naar de tijd dat televisie- of krantenformats tekst en beeld nog niet dicteerden.
Het was niemand minder dan T.E. Lawrence ‘of Arabia’ die er in de jaren 20/30 met de motorfiets op uittrok om het lekkers bij de boeren te halen. De RAF-officier vulde de zijtassen van de Brough Superior met bacon uit Lincoln, worst uit Nottingham om tot slot voor een paar ounces braadvet langs de slager in Sleaford te scheuren. En dat ging niet geruisloos

Wie zijn verhaal De Donderprofeet leest snapt het meteen. De vrijheid van de motorrijder die meewappert in de wind en ademt in de buitenlucht, zoals de groentes, zoals het fruit en de schapen en de koeien. Bietjes en bikes horen bij elkaar.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie