Blikkoorts

De eerste berichten over motorrijders die de markt afstropen op zoek naar blikjes schoensmeer, boenwas en ledervet bereikten de afgelopen week de redactie van boemknalplof.nl. Achtergrond van deze opmerkelijke speurtocht is de op handen zijnde elektrificatie van de motorfiets.

Aan de klimaattafels is er hevig door betrokken partijen over gediscussieerd. Maar ook de KNMV ziet geen mogelijkheden de benzinemotor en daarmee zijn karkateristieke tweetaktgehuil of zijn vette viertaktklappen van de mestvaalt van de klimaatgekte te redden.
“Met een almaar versmallend maatschappelijk draagvlak, kunnen we niet anders dan meegaan”, zegt een woordvoerder van de KNMV. “Maar dan wel tot hier en niet verder. We houden strak vast aan de toegemeten 106 dB.”
“Een heel logische gedachte.” Neem Cees in ’t Zand uit Wormerveer. Brulde zijn ganse leven met een Norton Dominator over ’s heeren wegen.”Ik ben me bewust dat ik ook mijn steentje heb bijgedragen aan klimaatverandering. Maar zo’n zacht rondspinnend elektromotortje zal best een mooi stukkie techniek zijn, maar je gaat toch niet met je MJK Leathers op een veredelde driewieler zitten?! Als jonge jongen werd je al helemaal klaargemaakt voor een leven als motorrijder. Je reed als kleuter mee op de tank van je vaders Sparta en kon niet wachten tot je zestiende. In de tussentijd behielp je je met luciferdoosjes, elastieken en wasknijpers.” Pardon? “Daarmee prutste je een fietsklepper inelkaar om het geluid van de motor na te bootsen.  Een doosje Zwaluw voor de hoge geluiden, een blikje schoenpoets als je hem eens even echt op zijn donder wilde geven.”

En juist met dat concept is Ducati aan de slag gegaan. Gietwielen worden vervangen door spaakwielen. En er wordt inmiddels achter gesloten deuren getest met blikjes en blikken, variërend van reisschoensmeertinnetjes tot kettingvetblikken die de fluisterzachte, elektrische fietsen weer letterlijk aan de praat moeten krijgen.
Ondertussen is er een blikkoorts uitgebroken en is het voor de zelfsleutelaar wat de vraagprijs voor verpakkingen van Erdal en Tana betreft ‘wat de gek ervoor geeft’. En dat zijn geen kinderachtige bedragen. Nu doet een blik Erdal nog ‘maar’ 12,50 euro. Maar zoek je naar vintage, dus met dat echte, authentieke geluid tussen je spaken dan kost je dat nu al het tienvoudige. Overigens overweegt Peli haar oude productielijn weer op te starten.
Ook op internet zit men niet stil. Zo is er de prachtige turorial https://www.youtube.com/watch?v=o5nzqCFUO3c over het maken van een fietsklepper (van lucifersdoos). Wie hem van blik wil kan goed uit de voeten met http://www.cubra.nl/leedknutselen/klepper.htm. En tenslotte ook Wikipedia haakt met haar lemma Fietsklepper op het juiste moment in.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie