Boventoonbrommer

Het afgelopen weekend een bezoek aan een bevriende muzikant. Goed ver van huis, dus mijn eerste voorjaarsrit. Lentezon lekker hoor, maar ik laat me niet gek maken.

Niet meteen het hosanna van de teenslippers en de kort broek op de buddy. En ook de jethelm die zoveel beter afkleedt bij mijn klassieker, blijft thuis ten faveure van de winddichte integraalhelm.
En o wat wordt deze zon een feest, en wat is het schakelen heerlijk en wat klinken de gasterugnameknallen in de uitlaat vertrouwd! Maar het mooiste geluid produceer ikzelf in nauwe samenwerking met mijn Norton ES2.
De gashandle is niet alleen een snelheidsregelaar maar ook een muziekinstrument.
Ik zei het al, ik verkeer in uitstekende stemming. Dan neurie ik, eerst, en op zo’n dag die toch tot overmoed aanzet, ga ik onderweg gewoon zingen. Keihard.
De zangklanken kletsen er vol in tegen het motorstampen en -brommen. Maar de mooiste ontdekking is dat niet alleen de motor de zang begeleidt maar dat de zang ook de motor muzikaal kan ondersteunen.

Hoe? Houd een niet veranderende neurietoon lang aan, en merk hoe je gashandle het motorgeluid gelijk met de rijsnelheid opschroeft of verlaagt. En dan opeens ergens botsen stem en motorklanken niet meer tegen elkaar maar vloeien ineen en buitelen vervolgens weer als in boventoonzang overelkaar heen.
Nog leuker wordt het als je er tegenaangaat hangen. Dus dan bombardeer je je motorblok weer tot muzilaal begeleider en varieer je met de stem de toonhoogte. Samen met je Norton, BSA of Kawasaki werk je aan een mooie voorjaarssong. Een intiem concert waarbij jezelf, opgesloten in je integraalhelm, de uitvoerende artiest én de luisteraar bent.
In de literatuur heb ik niet veel kunnen vinden over de muzikale mogelijkheden van stem, helm en gashandle. Wel ontdek ik een interview met de Vlaamse gitarist Bart Walravens een opmerking dat liedjes gezongen op de motor in de helm ‘zo leuk klinken’. Jammer genoeg laat de muzikant (of de interviewer) het daarbij.

In zijn Scooterdagboek (2005) hemelt de Utrechtse dichter/schrijver Ingmar Heytze de helm flink op. Je sluit je af van de buitenwereld en schept met je eigen liedjes een vertrouwde, veilige wereld. Weliswaar had hij op zijn Vespa een breed repertoire van gospelt tot rock tot zijn beschikking maar hij verhaalt niet over een muzikale samenwerking van stem en gashandle. Zie voor zijn topvijftig van motorliedjes https://3voor12.vpro.nl/lokaal/utrecht/artikelen/overzicht/1997/oktober/de-muzikale-scooter-top-51-van-ingmar-heytze.html
De Franse auteur Sylvain Tesson (Ural Dnjepr) ontdekt in zijn reisverslag Berezina: met Napoleon in de zijspan (2015) de helm als mediteercel. En ook dat het leuk is binnenin te zingen.’Je waant je in een geluidsstudio’.
Na de frisse integraalperiode gaan we natuurlijk helemaal los met de jethelm die andere sensaties als geuren, wind en kletsende regen meer ruimte geeft.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie