Filmsterren op twee wielen

Dit stukje zou bijna niet geschreven zijn. Ik was verdwaald op http://www.imcdb.org/ , een site geheel gewijd aan voertuigen die voorkomen in speelfilms, tv-series en documentaires, en ik wilde eigenlijk niet meer terug.
Auto’s natuurlijk, veel auto’s. Maar ook duizenden scenes waarin motorfietsen voorbijkomen, op het achterwiel gaan of tegen een lantaarnpaal lekker niks staan te doen.
Benieuwd naar de droomcombinatie van Italiaanse filmkunst en volbloed-Italianen op twee wielen, toetste ik ‘Gilera’. Tientallen Gilera-fragmenten. Ik koos er een uit met vier sterren (hoe meer sterren hoe meer motor geeft de site aan): ‘I fidanzati della morte’
ofwel ‘Verloofd met de Dood’ uit 1957.
Beelden van
Gilera’s, Guzzi’s, Nortons, Monza, wegrace, steile wand, cross . ….en natuurlijk amore wisselen elkaar in bijgevoegde filmstills af.
Op YouTube is een trailer van de film te zien. En via een link naar filmdistributeur Rodaggio (gespecialsieerd in motorfietsfilms) blijkt de film nog steeds op dvd verkrijgbaar. Wat heet? De film is vorig jaar, zestig jaar na de eerste vertoning gerestaureerd en heruitgegeven. Bestellen? Kijk dan op https://www.rodaggiofilm.com/product/fidanzati-della-morte/.

De Internet Movie Cars Database, zoals de verdwaalsite officieel heet, kent ook verrassingen.
Me verheugend op een AJS7R in een mij volslagen onbekende Finse film ‘Nuoruus vaudhissa’ komt in de YouTube-trailer de dienstfiets BMW R26 het beeld binnen rijden.
Maar – vergeten – ook duikt er een BMW K100 op in een aflevering van ‘Keek op de Week’ van Van Kooten en De Bie. Een zeer volledig database van filmsterren op twee of meer wielen dus.
Soms zijn de filmstills via het forum voorzien van
commentaren. Zoals over een postbode-Puch in de Duitse film ‘Wenn jeden Tag ein Sonntag wär’ uit 1973. De Puch V50D zou met het verkeerde voorspatbord de weg op zijn gestuurd. Dat we het even weten.
Tenslotte waarschuw ik je. Eenmaal binnen op de site, komt er voor de rest van de dag niet veel meer van werken terecht. Nou ja, snel even een enthousiast stukje tikken dan.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie