Honda pakt de biezen

 

honda500gb

Honda GB500 Tourist Trophy

De Honda GB500 TT, een caféracer uit de latere jaren tachtig wordt opnieuw opgepoetst in een artikel van James J. Ward in de International Journal of Motorcycle Studie (IJMS).

Ward gaat de gangen na van de Japanse eencilinder die vooral voor de Japanse en Amerikaanse markt was bedoeld. Hij komt uit bij inspiratiebronnen als AJS 7R, Velocette Thruxton en BSA Goldstar. Weliswaar watergekoeld en voorzien van een dubbele uitlaat heeft de GB500 onmiskenbare Engelse looks. Vooral de gedrongen bouw en de goudgebiesde zwarte tank roepen sterke associaties op met de AJS 7R ‘Boy Racer’.

ajs_7r

AJS 7R ‘Boy Racer’

Het verhaal krijgt een mooie wending als Ward erachter komt dat American Honda Motors rond 1980 bij een bevriende dealer van hem een Thruxton had geleend om deze ‘in kaart te brengen’.

De auteur beëindigt zijn verhaal met de constatering dat er zojuist (september 2016) een AJS Cadwell van Chinese makelij op de markt is verschenen. Een AJS met een licht 125cc blok die qua bouw alle gelijkenissen vertoont met de 7R en de… Honda GB500.

ajscadwell

AJS Cadwell

Het lezen over de GB500 doet likkebaarden. Op https://www.youtube.com/watch?v=99n94C76tXM kun je hem zien én horen in gezelschap van een Goldstar en een Velocette Clubman.

De ooit slecht verkoopbare eencilinder doet inmiddels op de tweehandsmarkt – waar nog altijd vraag naar caféracers is – zo’n 5000 euro.

Dit verhaal was overigens het startsein voor een veranderde IJMS. In plaats van een compleet online magzine dat een of twee keer per jaar verschijnt, wordt de site http://motorcyclestudies.org/ vanaf half december regelmatig gevuld met losse artikelen.

Naast het GB500-verhaal is er een boekbespreking te vinden van de roman ‘The Motorcyclist’ van George Elliot Clarke.

Het blijven op deze site overigens wel verhalen voor de hardcore-liefhebber die zich niet laat wegjagen door een artikelomvang van bijna 6000 woorden. (Een gemiddelde Spechtenborst-column bij boemknalplof telt er ruim 600.)

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie