Monnikenwerk met een Manx

Je motorfiets uitelkaar halen in de woonkamer? Dat dat kan, bewees Rotterdammer Niels Schoen. Hij demonteerde een Norton Manx Garden Gate tussen de salontafel en de kamerplanten. Het werd een totale ontleding waarbij alle 800 onderdelen in 3D-tekeningen werden vastgelegd. Het resulteerde in een prachtig boek met adembenemend minutieuze details van de befaamde racer uit 1948.

Niels Schoen met zijn in de huiskamer geparkeerde Norton Manx.

Niels Schoen met zijn in de huiskamer geparkeerde Norton Manx.

Het bewijst ook dat de stroom boeken en uitgaven die de klassieke motorfiets centraal stelt nog lang niet is opgedroogd.

Het laatste nummer (2016-2) van het tweemaandelijkse blad van de Nederlandse Nortonclub harkt dan ook met gemak een drietal uitgaven uit het afgelopen half jaar bijeen. Naast het Manxboek zijn er het boek ‘Motorrijwielrijders in Nederland 1913-1919’ en de derde editie van het Engelse motormagazine Esses dat geheel is gewijd aan (de geschiedenis van) de enige echte-mannenTT, die op het eiland Man.

Niels Schoen is een professioneel 3D-tekenaar die enkele jaren van zijn leven heeft gewijd aan de totstandkoming van zijn Manxboek. Om de pracht en de techniek van de Norton 30M te doorgronden en te delen met andere liefhebbers van klassieke schoonheid. En dat uitkleden van de Manx tot op het laatste ringetje gebeurde allemaal in de woonkamer van zijn flat in Rotterdam.

Zijn fascinatie voor de Norton Manx met het vooroorlogse gardengate frame (enkelvoudig buis- en plaatstaalframe met plunjervering) wordt een ontdekkingsreis waarbij hij in het hoofd kruipt van constructeur Joe Craig. Het monnikenwerk resulteerde in een boek boordevol illustraties waarbij alle ruim 800 onderdelen de revue passeren. Het ruim 90 euro kostende boek is te bestellen via newstep3d@gmail.com.

In ‘Motorrijwielrijders’ tekst en ook veel beeldmateriaal van het motorleven en de eerste motorraces en georganiseerde ritten en de invloed van WOI op dat pionierende motorleven. Het boek is een uitgave van de Veteraan Motoren Club (VMC) ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan en past in een rijke traditie van meer jubileumuitgaven van de club. Het boek (26,50 euro) is te bestellen via vmcmotor.com.

Wie zijn nu eigenlijk die gekken die met bloedstollende snelheden langs telefoonpalen en stoeprandjes en over bolle brugdekken razen? Wie waagt zijn leven over het met vele doden geplaveide wegdek van the Isle of Man? En waarom? Een antwoord op die ongemakkelijke vragen vind je mogelijk in het laatste Esses Magzine. In deze special wordt de TT geheel binnenstebuiten gekeerd. Dus verhalen over waaghalzen en durfals, maar ook over de perfecte pitstop en de gevaarlijke stukken op het circuit. En met een bijdrage van de Nederlandse Nortonkenner Jan Wolfert over de historische relatie tussen Norton en het eiland Man. Het – derde – nummer is te bestellen via essesmagazine.bigcartel.com. Kost inclusief verzending bijna 20 pond.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie