Gestreken zuiger

IMG_2761In de werkplaats van Handigemannetjes kom ik regelmatig een oventje of een elektrische kookplaat tegen. Dat is dan zeker bij werkplaatskluizenaars die zich geen tijd gunnen voor een fatsoenlijk bord eten en onder het sleutelen snel een kop soep opwarmen om weer rap de tube vloeibare pakking ter hand te nemen?
Nee, de keukenapparatuur gebruiken ze om met de warmte twee delen van verschillende metalen te scheiden. Bijvoorbeeld om een stalen lager uit een aluminium carterdeksel te bevrijden.
Soms zit een onderdeel echter vast in/aan het blok en moet je de bevrijdingsactie op een andere manier uitvoeren.
In 2005 tipte Hans van Dissel (hoofdredacteur Het Motorrijwiel) in BSA-clubblad The Piled Arms de toepassing van een strijkijzer. Om een pistonpen los te krijgen uit de zuiger en het small end zet hij een strijkijzer op de zuiger. Veel makkelijker dan geklieder met in heet water gedompelde en uitgewrongen lappen die ook wel eens worden toegepast om de boel op te warmen, zo betoogde hij.
Voor lokaal opwarmen gebruik ik zelf ook graag een verfstripper. Bijvoorbeeld om een vastzittende bout los te krijgen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie