Gek op rondjes

 

Vakantiebestemming gezocht? Mét motor- en autohistorie? De rijk geïllustreerde gids van Groninger Herman Liesemeijer laat zich lezen en bekijken als een mooie vakantiebrochure voor de motorrijder. Oké, eventueel ook voor de automobilist met gevoel voor racehistorie.

Liesemeijer is gek op rondjes rijden en heeft op zijn site circuitsofthepast.nl een inventarisatie gemaakt van oude circuits waar ooit AJS’en, Jawa’s en MZ’en maar ook Lotussen, BRM’s en Alfa’s in hevige strijd waren verwikkeld.

Hij geeft een uitgebreide beschrijving van de motor- en autocircuits voorzien van zowel historisch als recent fotomateriaal. Dichtgeteerde scheuren in het wegdek, door onkruid overwoekerd beton, een provinciale weg waarover nu woon-werkverkeer zoeft. Dat is in veel gevallen wat er over is van een rijk raceverleden gevuld met lauwerkransen, pitpoezen en de geur van methanol.

Veel vergane glorie, soms opgepoetst en heel soms werd een racebaan een tweede, derde leven geschonken. En zo is een enkel circuit zoals Brno in Tsjechië waar nog altijd de MotoGP wordt verreden.

Met circuitsonline reis je nog een keer over onder meer het TT-Assencircuit (1925-1954), het stratencircuit van Chimay, het Grenzlandring tussen Roermond en Mönchen-Gladbach tot aan een circuit in het Libische Tripoli (nu maar even niet). En natuurlijk ontbreekt het Engelse Brooklands niet in de rij. Wel mis ik Man en Ulster maar daar gaat Liesemeijer vast nog wel een keer op af.

Informatie over een vijftal circuits is gebundeld in het gratis verkrijgbare e-book ‘Circuits of the past. Reisgids’. Via een link op de site is dit te bestellen.

Net als Liesemeijer zijn wij van boemknalplof ook gek op rondjes. Op een circuit totdat je er dolgedraaid bij neervalt. Maar we zijn helemaal gek op een rondje langs al die oude glorie. Voor zeg maar een vakantietochie op de motor.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie