Ouwe motorbaasjes

De bioband is back. Ik lees het in de Old Bike Mart van deze maand. OBM, een heerlijk Engels bladerblad waarin je watertandt van advertenties met shed-founds voor net wat meer dan een prikkie of een BSA Rocket van een second owner, beveelt er tussen de ads van verzekeraars en Classic Shows de Bioflow Elite warm aan.
De bioband zou door zijn magnetische kracht heilzaam zijn bij onder meer reuma, artritis en gewrichtsproblemen.

En nou niet meteen de zaak bespotten, zegt OBM. Goed, concludeert de redactie, het mag zo zijn dat er weinig wetenschappelijke steun is voor de polsband en dat bij sommigen het geloof in het polsmagnetisme tot ironische reacties leidt maar feit is dat veel gebruikers hun lichamelijke klachten zien verdwijnen. Serieus nemen dus.
Het is overigens niet zo dat je zou opknappen van de polsband door de aantrekkende kracht van de magneet maar door het uitzenden van magnetische golven naar het lichaam. Ik ken die claim al sinds Nico ‘Foxy Foxtrot’ Haak. Een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Aberdeen en York in 2013 onder 70 artritispatiënten toonde aan dat de magneet geen enkel genezend effect heeft.
Ironie gaan we niet doen. Maar wij van boemknalplof moeten de magnetische bioband ernstig afraden. Drieënhalf jaar geleden maakte ik me grote zorgen over de invloed van aardmagnetisme op onze magneetontsteking en vice versa (http://boemknalplof.nl/aantrekken-en-afstoten/ ). Welke invloed oefenen aardmagnetische veldlijnen op onze boordstroomleverancier, de magneet uit? En welke risico’s lopen we als we met alle magneetfietsen op een zekere dag – al dan niet per ongeluk – massaal noordwaarts rijden? Raken getijden en wind de weg kwijt?
Voeg je daar dan ook nog een leger van duizenden polsmagneetdragers aan toe dan help je de wereld toch helemaal naar zijn grootje?

Het polsbandverhaal, een genre dat we doorgaans in huis-aan-huisbladen kunnen vinden, is met een krampachtige draai in OBM terechtgekomen. Het motorperiodiek constateeert dat de gemiddelde leeftijd van motorrijders maar blijft stijgen. En ja, we willen er niet aan, maar die ouwe baasjes kruipen, sukkelend met steeds meer kwalen, op de motor. Dus aan de polsband.
OBM rangschikt motorrijden daarmee onder sporten als koersbal en wandelvoetbal: met een paar aanpassingen kun je doorballen tot de dood erop volgt.
Boemknalplof, ons glas staat altijd halfvol, trekt een andere conclusie: onze gemiddelde leeftijd stijgt omdat motorrijders juist zo’n gezond volkje zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie