Symboolpolitiek

De Arai IoM 2019 is uit. Een prachthelm en een gewild object voor TT- en Isle of Man-fans. Een 1100 euro kostend hebbedingetje dat ook nog eens het hoofd beschermt. De helmenfabrikant presenteert jaarlijks een nieuwe TT-versie in beperkte oplage.


Als enige mag Arai de helm beplakken met het officiële TT-logo en het symbool van het eiland, de triskelion. De triswat..? Een figuur met drie benen die in het kruis bijeenkomen. Het wil zo veel zeggen als alles komt altijd op z’n pootjes terecht.

Ik was in 2004 op Man en kwam het symbool voor het eerst in mijn leven tegen. Het hart sloeg een tel over bij de gewaarwording van die driepoot, gestikt op een vrolijk T-shirt. In een flits meende ik op dit motorvrolijke eiland een hakenkruis, een swastika te hebben gezien. Vergissing natuurlijk. Dat bleek ook toen ik het logo der optimisten diezelfde dag nog talloze malen terugzag op ansichtkaarten, in etalages, op vlaggen, shirts en helmen.
Na enkele dagen op dit prachtige eiland kon ik geen weerstand meer bieden aan het symbool dat zo met Man verbonden is. Het werd geen helm van Arai maar een poloshirt waarop het op bescheiden formaat is geborduurd. Ja, ja, ik was erbij mensen. En dat Man en die TT liggen me zo aan het hart dat ik dat verwarbare logo op de koop toe nam.
De nare bijgedachte sleet, en gedoseerd droeg ik het shirt wanneer ik van mijn Man-liefde wilde getuigen. Desondanks bleef ik jarenlang op mijn hoede. Ik durfde het shirt niet te dragen als ik een herdenking van, laten we zeggen, slachtoffers uit WOII bijwoonde.
De triskelion dateert volgens de Amerikaanse auteur Thomas Wilson in The Swastika (1896) overigens uit 1266. De Schotse koning Alexander III verving het vlagembleem van Vikingkoning Harold (een zeilschip) door de driepoot na verovering van het eiland in de Ierse Zee.

Vanochtend, ik zit dit stukje te tikken en de herkomst van dit symbool uit te zoeken, ontdek ik dat de triskelion bij veel uiteenlopende groeperingen in gebruik is geweest; ook bij een SS-divisie. En andermaal vrees ik dat het shirt, dat ik nog altijd koester, voor langere tijd achter slot en grendel verdwijnt nu we klaarblijkelijk zijn beland in een tijd waarin denkers, beweerders, ontkenners gaan grasduinen in heraldiek en symboliek om hun op rotsen gefundeerde gedachten van een plakplaatje te voorzien. Zoals ook de swastika – oorspronkelijk symbool van levenskracht, geluk en heiligheid; beleefde 3000 jaar v. Chr. zijn première – na omzwervingen langs hindoes, boeddhisten, christenen, Grieken, Romeinen, Vikingen, Europese familiewapens en landsvlaggen in handen van de nazi’s werd beroofd van zijn eerdere betekenis. De swastika is voor de eeuwigheid verdoemd tot het symbool van een vermeende Arische identiteit.
Ik laat de logo’s los. Het mooiste symbool is de helm zelf: de schaal die ons beschermt tegen morele valpartijen.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie