BSA ís Bowie

IMG_2685Een week ná en enigszins bijgekomen ván het overlijden van Starman David Bowie begint ieder zijn portie Bowiebetrokkenheid op te eisen. We hebben ofwel Bowie persoonlijk gekend, met hem in bed gelegen (Patricia ‘doe-mij-maar-geen-triootje’ Paay), we hebben een neef die hem – autopech – tussen Bath en Londen een lift heeft gegeven. Of we claimen dat we Bowie altijd al een zeer toffe peer hebben gevonden en we ons product, onze merknaam derhalve voor eeuwig verbonden met Major Tom, Ziggy Stardust of de Thin White Duke.

Als we hiermee in het achterhoofd rondkijken in motorland dan is er natuurlijk maar één merk dat meer dan wie dan ook altijd in één adem genoemd mag worden met Bowie: BSA. Met een reeks klinkende typeaanduidingen was de Birminghamse fabrikant alles en iedereen een flinke slag voor: Gold Star, Empire Star, Silver Star, Blue Star, A65 Star, A7 Shooting Star en de Rocket 3. De laatstgenoemde zou je wel BSA’s Black Star kunnen noemen. Het was het laatste wapenfeit om nog een behoorlijk marktaandeel te pakken voordat de BSA-productie in 1972 definitief werd gestaakt.

Als we het over stars en space hebben mogen we overigens de Russen niet over het hoofd zien want achter het IJzeren Gordijn droegen ze met het motormerk Voskhod (naar een raket uit 1967) en ISH met de typen Planeta en Jupiter, stugge Russische tweetakten, Bowie ook een zeer warm hart toe.

De uit het Zuid-Londense Brixton afkomstige Bowie moet natuurlijk weet hebben gehad van het slechts twintig mijl verderop gelegen Brooklands, waar door BSA de ene na de andere ster werd verdiend met het verbrijzelen van baanrecords. En het kan niet anders dan dat de kleine David ooit op een zondagmiddaguitstapje aan de rand van de legendarische maar inmiddels verlaten baan zal hebben gestaan. A Starman was born!

Ondanks dat prachtige Brooklands-verleden heeft Bowie zich in de loop der jaren maar een enkele keer in gezelschap van een motorfiets laten betrappen. Er is een foto waarop hij wat onhandig met zijn 12-snarige gitaar op een Harley hangt. Ongeïnspireerd en vermoedelijk afkomstig van een fotosessie waarbij alle sterren van RCA op één middag achter elkaar even een paar minuten plaats mochten nemen op de Harley.

Een ander beeld is veel indringender. Daar hangt Bowie over het stuur naar voren en schermt daarbij met een hand de brandende koplamp af. Om auteursrechtelijke redenen kunnen we deze prenten helaas niet laten zien.

Dit bericht is geplaatst in blog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op BSA ís Bowie

Geef een reactie